Adam Stečák Kultúra

FOTO SERIÁL (2.): Záhadné kaplnky na košickej Kalvárii. Komu vďačíme za ich stavbu?

Košice sú mesto s bohatou históriou. Svojou minulosťou zaujme aj lokalita, ktorá patrí pod mestskú časť Sever: Kalvária.

Ilustračný obrázok k článku FOTO SERIÁL (2.): Záhadné kaplnky na košickej Kalvárii. Komu vďačíme za ich stavbu?
22
Galéria

Kalvárie sa zakladali v blízkosti bohatých miest, a jedným z nich boli aj Košice. Boli to budovy, ktoré korunovali svah alebo kopec kaplnkami, sochami lemujúcimi cestu k nim.

V Košiciach sú kalvárie už dnes zastavané okolitými budovami. Ich výstavbu iniciovali jezuiti v roku 1736 na severozápadnom svahu v Košiciach medzi potokmi Corgo, ktorý už zanikol a Račím potokom. Barokový kostol Panny Márie Sedembolestnej nachádzajúci sa medzi kalváriami začali stavať v roku 1742 a bol dokončený 1758. Odvtedy bol niekoľkokrát rekonštruovaný.

Kostol sa dostal do rúk vojska keď došlo k rozpusteniu jezuitského rádu v roku 1773. Následne slúžil ako sklad zbraní.

V roku 1820 bol kostol pridelený farskému úradu a bol opäť zrekonštruovaný a vysvätený. Okolie kalvárií bolo osadené stromami. Stromoradie vedúce ku kostolu krásne dopĺňa 16 kaplniek, ktoré boli stavané súčasne s kostolom.

Ďalšou zaujímavosťou Kalvárie je cintorín, ktorý bol v roku 1849 postavený na južnom svahu a bolo v ňom kvôli morovej epidémii pochovaných 882 občanov, čo znamenalo stratu pre mesto nakoľko v tom čase bol počet obyvateľov okolo 13-tisíc.

Na tomto mieste bolo pochovaných aj 4000 vojakov cárskej armády, ktorá pritiahla do mesta v roku 1849 obete morovej epidémie. Z toho dôvodu sa na začiatku svahu Kalvárie zriadila aj 22 lôžková nemocnica, ktorá fungovala ešte začiatkom 20. storočia. Cintorín sa používal približne 40 rokov a dnes je na jeho mieste postavený amfiteáter, ktorý bol vybudovaný v roku 1954.

Pozrite si v galérii, čo sa nám podarilo zachytiť…

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Košíc a okolia

Kalvaria Košice
22
Galéria
Zdroj: kosice.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM