Adam Stečák Rôzne

FOTO SERIÁL (3.): Palác postavený z tehál Dómu sv. Alžbety

Centrum Košíc má množstvo pamiatok a historických budov, ktorými sa môže hrdo pýšiť nielen doma, ale i v zahraničí.

Ilustračný obrázok k článku FOTO SERIÁL (3.): Palác postavený z tehál Dómu sv. Alžbety
18
Galéria

Košice sú veľmi bohatým mestom na históriu. Vstupom do mesta vás môže ohúriť hneď jedna nádherná historická budova. Určite tušíte, o akú budovu ide. Áno, je to Jakabov palác, ktorý sa nachádza na začiatku Starého mesta medzi Mlynskou a Štefánikovou ulicou.

Názov tohto paláca v maďarskom jazyku je „Jakab palaca“. Stavba je postavená v štýle benátskej gotiky a pochádza z roku 1903. Názov paláca je podľa jej staviteľa a taktiež aj jej prvého majiteľa Arpáda Jakaba, ktorý ho postavil na pamiatku Matejovi Korvínovi.

Naľavo od hlavnej vstupnej brány sa nachádza pamätná tabuľa s maďarským nápisom: „Vo vďačnom srdci košickej verejnosti večne žije pamiatka spravodlivého kráľa Mateja.“

Najväčšou zaujímavosťou je, že Jakabov palác bol postavený prevažne z kameňov, ktoré boli z Dómu sv. Alžbety, ktoré sa získali počas jeho rekonštrukcie. Do roku 1968 palác stál na brehu Mlynského náhonu.

Vo vojnových časoch bol palác odcudzený v rámci protižidovských zákonov, no po oslobodení Košíc Sovietskou armádov sa stalo sídlom prezidenta Česko-slovenskej republiky Edvarda Beneša, ktorý tu žil v roku 1945 v mesiacoch apríl až máj a tým sa stal zároveň majetkom štátu.

O tom, že v tomto paláci sídlil skutočne prezident Edvard Beneš, svedčí aj tabuľa, ktorá je umiestnená na jednej zo stien paláca. Je veľkou škodou, že táto historická dominanta mesta je verejnosti neprístupná. Dôvodom sú nedoriešené vlastnícke vzťahy.

Pozrite si v galérii, čo sa nám podarilo zachytiť…

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Košíc a okolia

Jakabov palac
18
Galéria
Zdroj: kosice.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM