Rôzne

FOTO: Smutný pohľad pri Ďurďošíku: Stromy tu vyzerajú ako na jeseň obalené v cukrovej vate

Ak prechádzate autom z Košíc do Michaloviec, vodičom sa pri obci Ďurďošík v okrese Košice-okolie naskytne pohľad na okolité stromy ako počas jesene.

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Smutný pohľad pri Ďurďošíku: Stromy tu vyzerajú ako na jeseň obalené v cukrovej vate
8
Galéria
Zdroj: TASR

Vyschýnajúce jablone staré niekoľko desaťročí lemujú hlavnú cestu z Košíc do Michaloviec pri obci Ďurďošík v okrese Košice-okolie. Vyschýnanie ovocných stromov pri ceste zapríčinili premnožené húsenice motýľov priadzovca (rod Yponomeuta), pravdepodobne druhu Yponomeuta malinellus – priadzovec ovocný.

Okrem jabloní napadli aj strom hrušky, ktorý rastie tiež pri ceste. Na snímke vyschýnajúce jablone s hniezdami húseníc motýľov priadzovca, v pozadí obec Ďurďošík.

Cesta z Košíc do Sene pripomínala pred štyrmi rokmi doslova cukrovú vatu. Príčinou boli taktiež premnožené húsenice. Zožrali všetky listy a kríky obalili bielou hustou sieťou. Chránili sa takto pred predátormi.

Občas sa takto lokálne premnožia, obalia aj celý strom. Ide o larvy motýľa priadzovca čremchového, ktorý je pre človeka a ovocné stromy neškodný. Po zakuklení sa húsenice približne o dva mesiace premenia na motýle.

Vyschýnajúce jablone pri obci Ďurďošík
8
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: kosice.dnes24.sk/TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM