Rôzne

FOTO: Študenti UPJŠ sa vrátia do budovy, ktorú po požiari zrekonštruovali

Výučba študentov Prírodovedeckej fakulty sa v nasledujúcom akademickom roku v plnom rozsahu uskutoční v budove, ktorú v decembri 2016 zachvátil rozsiahly požiar.

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Študenti UPJŠ sa vrátia do budovy, ktorú po požiari zrekonštruovali
11
Galéria
Zdroj: TASR

V náhradných priestoroch bola výučba tri semestre. Ako potvrdil rektor UPJŠ Pavol Sovák, priestory majú byť slávnostne otvorené 17. septembra.

„V súčasnosti prebieha intenzívna inštalácia laboratórnych stolov, sme po komplexnej rekonštrukcii všetkých priestorov. V priebehu budúceho týždňa by sme mali mať ukončené napojenie všetkých stolov a kolegovia z Ústavu chemických vied budú pripravovať učebne. Zakúpil sa nový nábytok pre zamestnancov, zrekonštruoval sa poškodený nábytok a laboratórne stoly, ale zakúpili sa aj nové. Je to mix toho, čo sa dalo zachrániť a čo sa muselo dokúpiť, aby sme splnili záväzok voči zamestnancom a študentom, aby bola budova v stopercentnej kondícii, dokonca v lepšom stave ako predtým,“ povedal rektor. Podľa jeho ďalších slov sa aktuálne dokončuje fasáda.

Rekonštrukcia začala po požiari

Kvestor UPJŠ Michal Tkáč pripomenul, že k rekonštrukcii sa pristúpilo niekoľko dní po požiari. „Začalo sa sanačnými prácami, dekontamináciou, dočasným zastrešením, realizáciou plného zastrešenia, úplnou rekonštrukciou všetkých rozvodov, slaboprúd silnoprúd, voda, vzduchotechnika. Vrátane fasády to stálo spolu 3,6 milióna eur v hrubom,“ spresnil s tým, že nákup laboratórneho nábytku a jeho rekonštrukcia si vyžiadala približne 400.000 eur.

Peniaze na obnovu získala UPJŠ z viacerých zdrojov. „Tri milióny eur sme dostali ako návratnú finančnú výpomoc z Ministerstva financií SR. Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR pomohlo sumou 300.000 eur plus 500.000 eur v členení kapitálová a bežná dotácia. Lekárska fakulta prispela sumou 300.000 eur,“ dodal Tkáč s tým, že na rekonštrukciu použila UPJŠ aj vlastné finančné zdroje a zdroje PF.

Rozsiahly požiar zachvátil budovu PF UPJŠ na Moyzesovej ulici v Košiciach 9. decembra 2016. Oheň zničil celú strechu, poškodil štyri posluchárne, sedem výučbových a 11 výskumných laboratórií, kancelárske priestory, výpočtovú techniku, rôzne prístroje a technológie využívané na výučbu a vedecko-výskumné účely.

Zo znaleckých posudkov vyplynulo, že príčinou požiaru bola technická porucha pôvodnej elektroinštalácie osvetlenia v jednej z miestností.

Pozrite sa ako to vo vynovených priestoroch teraz vyzerá.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM