Kultúra

Prestížne oceňovanie Roma Spirit vstupuje do jubilejného 10. ročníka

Do jubilejného desiateho ročníka vstupuje prestížne oceňovanie Roma Spirit za činy a snahy ľudí o zlepšenie postavenia a života Rómov na Slovensku.

Ilustračný obrázok k článku Prestížne oceňovanie Roma Spirit vstupuje do jubilejného 10. ročníka
Zdroj: TASR

Široká verejnosť má možnosť posielať nominácie svojich favoritov v siedmich kategóriách poštou, e-mailom alebo vyplnením online formulára priamo na webovej stránke romaspirit.sk do 30. septembra.

Zasielať nominácie a vyzdvihnúť príklady pozitívnej praxe zo života rómskej komunity i z harmonického súžitia Rómov a Nerómov môže každý, kto vo svojom okolí pozná konkrétnych ľudí, spoločnosť alebo organizáciu, ktorých aktivity sú hodné nasledovania a prispievajú k eliminácii diskriminácie, búraniu stereotypov a predsudkov, k rovnosti šancí pre každého bez rozdielu.

Nominovať svojho favorita je možné v kategóriách Osobnosť, Kultúra, Obec a mesto, Spoločnosť a zamestnávateľ, Mimovládna organizácia, Médiá a v špeciálnej kategórii Čin roka.

Podpora mimovládky

Desiaty ročník Roma Spirit 2018 vyvrcholí vyhlásením laureátov ocenenia na slávnostnom galavečere 25. novembra v Bratislave. Práve sem postúpi 21 nominovaných, traja v každej z kategórií. Laureátov ocenenia vyberie medzinárodná odborná porota a porota Činu roka. Záznam z galavečera udeľovania ocenení uvedie už tradične Dvojka RTVS.

Vyhlasovateľmi desiateho ročníka Roma Spirit 2018 sú Asociácia pre kultúru, vzdelávanie a komunikáciu (ACEC), Rozhlas a televízia Slovenska a Úrad splnomocnenca vlády SR pre rómske komunity. Podujatie sa koná pod záštitou prezidenta SR Andreja Kisku.

Po prvý raz sa do projektu Roma Spirit zapojila ako partner kategórie Mimovládna organizácia Karpatská nadácia, ktorá sa dlhodobo venuje podpore MVO, ktoré zlepšujú podmienky a situáciu rómskej menšiny na Slovensku.

Ceny šli aj do Košíc

Ocenenie Roma Spirit je udeľované od roku 2009. Za doterajších deväť rokov bolo nominovaných 1077 subjektov, ocenenie si z rúk vyhlasovateľov a partnerov Roma Spirit prevzalo už 54 laureátov.

Osobitné postavenie má v oceňovaní kategória Čin roka. Medzi ocenenými boli v uplynulých rokoch napríklad aj OZ Človek v tísni, Divadlo Romathan Košice, US Steel Košice, Jarmila Vaňová, Spišský Hrhov, Gypsy TV a mnohí iní.

„Deväť rokov osobných nabitých príbehov, z každého alebo každého druhého by sa dal urobiť úžasný film, deväť ročníkov ľudí s odhodlaním, nevšedných hrdinov, ktorí nikdy nepotrebovali dávať mená na plagáty. Deväť ročníkov emócií, priateľstiev, ktoré vznikli, určite to bude nával energie, ktorý každý rok pociťujeme. Napriek všetkej únave z toho je neuveriteľné, keď zistíme, čo sa všetko opäť podarilo vďaka všetkým tým ľuďom. Niektorých naozaj menujeme, ale kopec práce odviedli práve ľudia, ktorí nikdy menovaní neboli. Každý ročník je výnimočný, každý ročník je okorenený nominovanými a laureátmi ocenenia,“ uviedla pre TASR riaditeľka ACEC Magdaléna Rothová.

Foto: archív TASR

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM