Eva Mikulová Rôzne

FOTO: To je krása! Dominanta Košíc žiari v noci rôznymi farbami

Najfotografovanejším košickým objektom je Dóm sv. Alžbety. Niet divu, zábery našej dominanty nesmú chýbať v mobiloch a fotoaparátoch žiadneho návštevníka mesta.

Ilustračný obrázok k článku FOTO: To je krása! Dominanta Košíc žiari v noci rôznymi farbami
6
Galéria
Foto: Eva Mikulová

Dóm sv. Alžbety je fotogenickou stavbou či už cez deň alebo v noci. A práve v noci jeho krásu umocňuje i nasvietenie, ktoré sa každú chvíľu mení. Stačí sa len zastaviť a sledovať ako naša krásna gotická pamiatka sa každou farbou mení a vzbudzuje vždy inú atmosféru.

Dóm sv. Alžbety zvíťazil aj v našej ankete, čo by ste najradšej ukázali turistom v našom meste. A nemýlili ste sa, aj podľa informácií ktoré máme y košických informačných centier je práve táto dominanta najviac obľúbená medzi návštevníkmi z celého sveta.

A ako sa píše na stránke rímskokatolíckej farnosti sv. Alžbety, Dóm by ste mali navštíviť z týchto 9 dôvodov:

  • Kráľovské schodisko vnútri Dómu. Jedno z piatich dvojitých, točitých, gotických schodísk v Európe. (Za ďalšími by ste museli ísť do Grazu, Šegešváru, Kluži či do Prahy.) Výstup po týchto schodoch nie je fyzicky náročný a za pár minút oceníte dômyselnosť gotických staviteľov. Z kráľovského balkóna je nádherný výhľad na celú strednú časť Dómu. Ocitnete sa na mieste, kde sa zrejme vystavovala najsvätejšia Svätá krv
  • Celokovový oltár je údajne jediný v Európe. Až kým sa človek nedotkne, neuverí, že tento vysoký bočný oltár svätého Kríža je odliaty zo železa. V r. 1931 ho posvätili na pamiatku obetí 1. svetovej vojny. Je vraj odliaty zo zbraní použitých v tejto vojne.
  • Miesto, kde nájdete relikvie sv. Kríža, sv. Alžbety, sv. Ondreja apoštola i troch sv. košických mučeníkov.
  • Miesto kultu Kristovej krvi. V stredoveku v predošlom kostole (postavenom na tom istom mieste) nepozorný kňaz vylial červené víno. Stalo sa to po Premenení, čiže išlo už o Svätú Krv. Takto vytvorený obrazec na podložke jasne pripomínal Ukrižovaného. To nemohla byť náhoda. Na miesto zázraku prichádzali tisíce pútnikov a prítomnosť Kristovej Krvi uznal i pápež Bonifác IX. (1402).
  • Kópia plačúcej ikony z mesta Mária Pócs. Po tom ako v r.1696 ikona v maďarskom meste Pócs zaslzila, cisár Leopold I. ju nariadil previezť do Viedne. Cestou cez Košice jezuiti z Barce dali vyhotoviť jej kópiu. Originál je doteraz blízko hlavného oltára Dómu sv. Štefana vo Viedni. Zaujímavosťou je, že kópia zhotovená pre Pócs zaslzila ešte dvakrát (1715 a 1905).
  • Najkrajší výhľad na Košice je z Dómskej veže. Počas výstupu uvidíte hodinový stroj i zvony, na ktorých mladý košický zvonár zvonieva každú nedeľu. Ručné zvonenie na Slovensku je kandidátom na zápis do Najkrajší výhľad na Košice je z Dómskej veže. Počas výstupu uvidíte hodinový stroj i zvony, na ktorých mladý košický zvonár zvonieva každú nedeľu. Ručné zvonenie na Slovensku je kandidátom na zápis do Svetového kultúrneho dedičstva UNESCO.
  • Reliéf Posledného súdu. Najkrajší vchod do Dómu nie je hlavný, ale od severu. Nad dverami je vidno v dvoch pásoch stredovekú predstavu Posledného súdu. V hornom je Ježiš na nebesiach ako Sudca. V dolnom pokojní ľudia mieria k nebeskej bráne, hriešnici opačným smerom do tlamy Leviathan. Mŕtvi vstávajú z hrobov a medzi zatratenými zbadáme aj biskupa či mníšku.
  • Sväté omše v latinčine. Každú nedeľu o 9:00 v stredovekom interiéri kňaz slúži bohoslužbu obety v jazyku stredovekej Európy. Zbor Gregoriana spieva zakaždým iné barokové i renesančné piesne. V mysli i srdciach sa takto môžete posunúť o pár storočí dozadu a/alebo zjednotiť s veriacimi celého sveta prostredníctvom univerzálneho jazyka rímskokatolíckej cirkvi.
  • Krypta Rákócziho (za ktorého bojoval istý čas aj Jánošík), vzácny 4-krídlový oltár sv. Alžbety, krstiteľnica staršia než Dóm, labyrint schodísk vo veži, fresky zo 16. storočia, obrovský organ, fantastické chrliče, nádherný secesný luster…
Zdroj: kosice.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM