Rôzne

FOTO: Po 200 rokoch majú miestni evanjelici nový kostol

Najnovší svätostánok, umiestnený na Toryskej ulici v mestskej časti Košice Západ, posvätili v nedeľu 30. septembra predpoludním. Pred kostol posadili strom.

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Po 200 rokoch majú miestni evanjelici nový kostol
10
Galéria
Zdroj: TASR

Posviacku vykonal biskup Slavomír Sabol a na omši kázal emeritný biskup Igor Mišina. Ešte pred posviackou zasadili pred novým kostolom symbolický strom.

Viac ako 200 rokov delí košických evanjelikov od historicky poslednej vysviacky svätostánku, známy kostol na Mlynskej ulici bol posvätený v roku 1816.

Nárast evanjelikov na Terase

Vzhľadom na rozsiahly rast mesta v druhej polovici 20. storočia, vznikla podľa predstaviteľov evanjelickej cirkvi prirodzená potreba, aby vieru priblížili ľuďom tam, kde žijú, a tak vznikol aj nový evanjelický cirkevný zbor (CZ) Košice – Terasa.

„Prvé služby Božie v západnej časti Košíc sa uskutočnili v priestoroch Magistrátu mesta Košice v apríli 2000 s farárom Dušanom Havrilom a dôstojným biskupom Júliusom Filom st. Veriaci na ne prichádzali do týchto priestorov až do augusta 2018,“ uviedol zborový farár Ondrej Kolárovský z CZ Evanjelickej cirkvi augsburského vyznania (ECAV) Košice – Terasa, ktorá má v súčasnosti okolo 900 členov a pravidelne chodí na bohoslužby asi 200 veriacich z viacerých mestských častí.

Nový kostol bol vybudovaný podľa projektu Mariána Ferja a okrem priestorov samotného chrámu disponuje kanceláriami farského úradu, zborovej siene, priestormi pre rodiny s deťmi, detskú besiedku a služobný byt.

„Zaujímavosťou kostola je veža, ktorá však nie je zvonicou, ale v noci bude svietiť príslušnými liturgickými farbami v súlade s cirkevným rokom. Nový evanjelický kostol zaujímavo dotvára trojlístok kresťanských chrámov na Toryskej ulici, keď v susedstve je rímskokatolícky chrám sv. Gorazda a spoločníkov a gréckokatolícky kostol sv. apoštolov Petra a Pavla,“ objasnil Kolárovský.

Kostol za vyše milión eur

Náklady na výstavbu presiahli milión eur a z veľkej časti bola financovaná z predaja nehnuteľného majetku materského cirkevného zboru ECAV na Mlynskej ulici, ktorý stál aj za myšlienkou výstavby nového kostola.

Zborový farár, pre ktorého bola nedeľňajšia slávnosť poslednou počas jeho pôsobenia v zbore v časti Košice Terasa dodal, že história evanjelických kostolov v meste začala okolo roku 1528. V tom čase, krátko po Reformácii Martina Luthera, navštevovali veriaci služby Božie v priestoroch kostolov, ktoré stáli na miestach dómu sv. Alžbety a kaplnky sv. Michala. Prvý drevený kostol postavili v areáli cintorína na Žriedlovej ulici v roku 1687, ale zničil ho požiar.

„Ďalšie, v rovnakom priestore, boli postavené v rokoch 1713 a 1724. Chrám na Mlynskej ulici bol vybudovaný podľa projektu známeho architekta Juraja Kitzlinga a evanjelikom slúži viac ako 200 rokov,“ uzatvára Kolárovský. Zatiaľ nie je jasné, kto ho vo funkcii nahradí.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM