Eva Mikulová Rôzne

Otvorili moderný digitálny priestor pre košických IT študentov

T-Systems Slovakia v spolupráci s Technickou univerzitou v Košiciach spúšťajú v novom akademickom roku 2018/2019 otvorenú platformu OpenLab pre študentov IT.

Ilustračný obrázok k článku Otvorili moderný digitálny priestor pre košických IT študentov
Zdroj: T- system

Na Fakulte elektrotechniky a informatiky Technickej univerzity v Košiciach (FEI TUKE) v pondelok slávnostne otvorili OpenLAB – otvorenú digitálnu platformu určenú primárne pre študentov informačných technológií. Architektonicky moderný a špičkovo vybavený priestor bude slúžiť pre vývoj a výskum moderných digitálnych technológií, ako sú internet vecí (IoT) alebo umelá inteligencia (AI).

„Toto laboratórium je nabité senzormi, projekčnými plochami, mikrofónmi, reproduktormi, umožňuje naozaj urobiť všetko, čo si človek môže predstaviť v oblasti IT. Pre nás je to zhmotnenie slov škola hrou, pretože študenti v rámci rôznych predmetov budú neustále implementovať projekty pre toto laboratórium, budú ho postupne rozvíjať, navzájom súťažiť a čeliť neustálym výzvam,“ uviedol vedúci Katedry počítačov a informatiky FEI TUKE Jaroslav Porubän.

Informatická hračka

OpenLab ponúka otvorený priestor pre všetkých IT študentov a nadšencov. Disponuje rôznymi senzormi na zber a spracovanie údajov a vďaka veľkoplošným obrazovkám umožňuje zobrazovať rôzne informácie, ale aj prezentovať výsledky študentských projektov.

„Toto laboratórium je vo svojej podstate taká informatická hračka. Nachádza sa priamo v chodbe, cez ktorú musíme my študenti prechádzať. Môžeme tu prezentovať výsledky našich bakalárskych, diplomových prác alebo zadaní a vidieť ich reálne výsledky,“ pochvaľuje si priestory Filip Gurbáľ, študent informatiky na TUKE.

Okrem toho môžu študenti v OpenLabe tráviť voľný čas, pri ktorom však zužitkujú svoje vedomosti a zasúťažia si medzi sebou v programovaní a dizajne vo virtuálnych arénach. OpenLab umožní študentom napríklad navrhnúť, vytvoriť a otestovať moderné klientské centrum telekomunikačného operátora, zamyslieť sa nad bankou či školou budúcnosti alebo navrhnúť digitálny autosalón.

Projekt na podporu moderného vzdelávania vznikol v rámci spolupráce univerzity a spoločnosti T-Systems Slovakia, ktorá tak chce podporiť potenciál inovácií a rozvoja v regióne.

Zdroj: T- system
Zdroj: kosice.dnes24.sk/TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM