Rôzne

FOTO: V ankete Strom roka je medzi finalistami aj zelená krásavica z okresu Košice

V poradí už 16. ročník ankety Strom roka odštartoval aj tento rok na festivale Pohoda v Trenčíne. Dvanásť nových finalistov sa bude uchádzať do konca septembra o podporu v podobe odborného ošetrenia.

Ilustračný obrázok k článku FOTO: V ankete Strom roka je medzi finalistami aj zelená krásavica z okresu Košice
12
Galéria
Zdroj: Ekopolis

Strom s najvyšším počtom hlasov bude zároveň reprezentovať našu krajinu v ankete Európsky strom roka. Cieľom ankety je upozorniť na staré, vzácne či ohrozené stromy a vzbudiť záujem ľudí o životné prostredie.

Jednotlivci, mestá a obce, školy, firmy alebo organizácie mohli svoj obľúbený strom do ankety prihlásiť do konca apríla a v máji vybrala odborná komisia zo 48 prihlásených stromov 12 finalistov.

Krásavica z Čižatíc

Verejné hlasovanie sa začalo 5. júla 2018 na festivale Pohoda v Trenčíne a potrvá do 30. septembra 2018. Hlasovať je možné formou hlasovacieho lístka, sms, na webovej stránke ekopolis.sk a aj na sociálnej sieti.

Medzi finalistami je aj Čerešňa vtáčia z obce Čižatice v okrese Košice, za ktorú môžete zahlasovať.

Čerešňa vtáčia má 100 rokov, obvod 170 centimetrov a výšku 9 metrov. Nachádza sa v obci Čižatice. Nikto už dnes nevie, aká náhoda spôsobila, že presne pri významnom hraničnom kameni medzi Abovskou a Šarišskou župou rastie táto mohutná čerešňa.

Zrejme nejaký spevavý vtáčik kŕmiaci sa čerešňami sadol na kameň a zanechal kôstku, z ktorej vyrástla. Postupom času čerešňa hraničný kameň obrástla tak, že tvoria nerozlučnú dvojicu.

Takáto nevšedná dvojica a aj to, ako strom rastie na vrchole pahorku ojedinelý v širokej krajine, inšpirovalo postaviť v jej blízkosti rozhľadňu s názvo­m – ako inak – Čerešenka.

Finalisti Strom roka 2018
12
Galéria
Zdroj: Ekopolis

Vyhrávajú aj školáci

Fotografie a príbehy stromov – finalistov sú uverejnené na webovej stránke Nadácie Ekopolis. Vyhodnotenie celej súťaže, ocenenie víťazov a udelenie titulu Strom roka 2018 víťazovi sa uskutoční v októbri 2018.

„Víťazný strom dostane odmenu v podobe dendrologického posudku od ISA Slovensko, finančný príspevok na ošetrenie vo výške 300 eur a postúpi do súťaže Európsky strom roka. Stromy, ktoré sa v ankete umiestnia na 2. a 3. mieste rovnako získajú peňažnú sumu 300 eur, ktorá môže byť použitá na ich ošetrenie alebo úpravu okolia. Traja nominujúci a traja hlasujúci budú taktiež odmenení a to knižnými poukážkami od kníhkupectva Artforum,“ hovorí programový manažér Nadácie Ekopolis Milan Hronec.

V poradí už štvrtý rok bude prebiehať aj súťaž v hlasovaní medzi školami. Prvé tri školy, ktoré vyzbierajú najviac hlasovacích lístkov, získajú výsadbový materiál od Záhradníctva ABIES v celkovej hodnote 500 eur.

Všetky súťažné stromy si môžete pozrieť v galérii.

Zdroj: kosice.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM