Rôzne

FOTO: V koncertnej sále Domu umenia vymenia sedačky a obnovia odvetrávanie

Po viac ako 55 rokoch sa vymenia sedačky, obnovia sa podlahové krytiny a sprevádzkujú sa aj vetracie otvory. Na rekonštrukciu získala ŠfK približne 200-tisíc eur

Ilustračný obrázok k článku FOTO: V koncertnej sále Domu umenia vymenia sedačky a obnovia odvetrávanie
11
Galéria
Zdroj: TASR

Ako riaditeľ Štátnej filharmonie v Košiciach Július Klein pripomenul, jubilejná 50. koncertná sezóna ŠfK sa začína 24. októbra, nové sedačky ale dovtedy nainštalované nebudú.

„Vtedy k nám naťaháme okolo 350 až 400 stoličiek, ktoré budú v Dome umenia asi dva alebo tri týždne. Poslucháčov poprosíme o zhovievavosť, ale verím, že to vydržia. V závere novembra, pokiaľ všetko dobre pôjde, sa posadia do nových komfortných sedačiek,“ povedal s tým, že sa zdržalo verejné obstarávanie.

„Neúspešný uchádzač sa odvolal, no v týchto dňoch je už jasné, kto nám bude robiť sedačky. V novembri ŠfK odchádza na necelé dva týždne do Nemecka na koncertnú šnúru a predpokladáme, že v tomto čase sa všetko vymení,“ uviedol.

Lepší vzduch

Podľa jeho slov bude na prelome rokov vyriešený aj spôsob odvetrávania. „V 80. rokoch, keď sa v Dome umenia dávalo centrálne kúrenie, sa upchali všetky vetracie otvory a odvtedy vzduch vo Veľkej sále necirkuloval. V najbližších mesiacoch, po otvorení koncertnej sály, budeme dočisťovať vetracie šachty, budeme dávať techniku – obnoví sa to, čo fungovalo od začiatku, keď bol Dom umenia postavený, to znamená do začiatku 60. rokov. Otvoríme cirkuláciu a otvoríme trošku možno aj prichladenie Veľkej sály Domu umenia,“ povedal Klein.

Ako dodal, v prípade potreby ŠfK použije na dofinancovanie obnovy vlastné prevádzkové prostriedky.

Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM