Eva Mikulová Rôzne

FOTO: Petra dáva šatám druhú šancu. Založila projekt Secondsanca

Mladá Košičanka vdýchla šatám zo „sekáču“ nový život. Tento trend šiat z druhej ruky podporujú aj svetové celebrity. Je to nielen in, ale najmä ekologické.

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Petra dáva šatám druhú šancu. Založila projekt Secondsanca
6
Galéria
Zdroj: Aneta Barčová

Mladá Košičanka Petra Nagyová sa stáva hviezdou sociálnych sieti a Instagramu. Na začiatku bola neľahká životná situácia. A práve to ju nakoplo, aby svojmu životu dala nový zmysel a stala sa inšpiráciou aj pre iné ženy.

„Po tom, čo som sa stala, ako to ja volám samamama, zmenilo sa veľa vecí, ktoré som brala ako samozrejmosť. Zmenila sa aj moja finančná situácia a veci dostali inú cenu," hovorí Petra, ktorá mala k móde vždy blízko.

„Túžila som sa stále pekne obliecť a vyzerať upravene. No bol to problém. Fast fashion reťazce sú napchaté do prasknutia, ale veľakrát je to oblečenie podľa najnovšieho trendu, nekvalitné a hlavne, maloktorá žena v mojom veku sa chce obliekať do cropp topu s plameniakom či iného uniformného kúsku. Navyše mám pocit, že tieto obchody čoraz viac potláčajú ženskosť. Beztvaré kúsky, ktorá sú momentálne in a na konfekčné typy.“

Svetový ekologický trend

A tak objavila čaro „sekáčov.“ Samozrejme, do obchodov so second handovým oblečením chodia ženy už roky, ale práve v súčasnosti sa to stalo aj trendom, ktoré propagujú i známe svetové celebrity. A tie skutočne núdzou netrpia. „Sekáčové“ veci povýšili na životný štýl a tak ako Petra, i ony oceňujú príbehy, ktoré sa dajú v takýchto kúskoch nájsť. A je tu i ekologický rozmer.

„Módny priemysel je druhým najznečistujucejším po ropnom, že kvôli nadmernému chovu kašmirskych kôz sa zväčšuje púšť Gobi, že Afrika sa topí v záplave našich vyhodených šiat, ktoré sme si obliekli napr. na jednu párty a dali preč, že nakupujeme štyrikrát viac ako pred 20 rokmi a že na výrobu jedného bavlneného trička sa od zasadenia semiačka až po hotový produkt spotrebuje 2720 litrov vody. Je toho veľmi veľa, niekedy sa až divím ako som mohla byť takto slepá a nezaujímať sa,“ hovorí Petra.

Petra Nagyová - secondsanca
6
Galéria
Zdroj: Aneta Barčová

Jej šaty zo „sekáčov“ majú úspech.

Petra povýšila nákup v „sekáčoch“ doslova za umenie. Dokáže v nich tráviť hodiny a vybrať množstvo šiat za pár eur. Tie potom operie, upraví, oblečie a vyrazí v nich medzi ľudí a, samozrejme, zavesí na svoj Instagram.

„Oblečená v šatách za sedem eur som bola napríklad na otvorení na Art Film Feste a moje „lacné“ šaty mali ohromný úspech. Boli originálne a keď sa ma pýtali koľko stáli a odkiaľ ich mám, hrdo som povedala pravdu. A o tom to je, netreba sa hanbiť, že máte niečo finančne lacné, keď v konečnom dôsledku je to výnimočné a má to inú pridanú hodnotu,“ dodáva.

Práve takouto prezentáciou si získala veľa fanúšičiek, ktorým vo výbere takýchto šiat pomáha. „Som rada, že už i u nás začínajú ženy rozmýšľať viac o pôvode toho, čo majú na sebe. Secondhandy ma bavia, pretože práve tam nájdem originálne kúsky a najmä ženské.

Ďalšia 30 dňová výzva

Šikovná Košičanka rada prijíma nové výzvy a tak sa momentálne zapojila do celosvetovej výzvy „30wearschallenge.“ „Je to akési pravidlo, ktorým by sa človek pri kúpe oblečenia mal riadiť, čiže položiť si otázku, či tú vec si dokážem obliecť tridsaťkrát a či vydrží byť tridsaťkrát vypratá. Ja som si vybrala secondhandové rifle a pustila sa do toho. Predtým som však vyskúšala aj výzvu krásna vo vreci, ktorej odkazom je, že pekná sa dá byť v hocičom, je to o vás a niekedy stačí aj vrece, ak zvolíte krásny doplnok. Čiže pokojne noste veci dookola, vždy si ich viete oživiť šperkom, stužkou, či inou kombináciou a krása je aj tak to, čo z vás vyžaruje,“ odkazuje všetkým ženám, ktorých móda baví.

Zdroj: kosice.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM