Aktualizované Eva Mikulová Správy

FOTO+VIDEO: Košičania si pripomenuli prvé výročie vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej

Medzi Košičanov prišiel aj prezident SR Andrej Kiska, ale príhovor na pódiu nemal. Ľuďom sa emotívne prihovorila i matka zavraždenej Martiny - Zlatica Kušnírová.

Ilustračný obrázok k článku FOTO+VIDEO: Košičania si pripomenuli prvé výročie vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej
27
Galéria
Zdroj: Adam Stečák , Eva Mikulová

Uplynul rok od vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. Toto tragické jubileum si pripomenulo niekoľko tisíc Košičanov. Podľa organizátorov prišlo až sedemtisíc ľudí.

Zavítal medzi nich i prezident SR Andrej Kiska, ktorý si uctil pamiatku zavraždených, zapálením sviečky. „My si naše Slovensko nedáme,“ povedal pred novinármi a hovoril o pocitoch smútku a rozhorčenia.

Košická Spomienka, ktorú organizovala Iniciatíva Za slušné Slovensko, sa začala o 18,00 hodine pri Dolnej bráne. Už pred oficiálnym začatím prichádzali ľudia a spontánne zapaľovali sviečky pri improvizovanom pomníku na zavraždený mladý pár. „Boli sme na každom proteste a ani dnes nesmieme chýbať. Už sa musí v tomto štáte niečo zmeniť a vražda musí byť vyšetrená,“ povedali nám Zoltán a Martina.

A že nielen im nie je osud našej republiky ľahostajný, dokazuje i množstvo ľudí, ktorí zaplnili celé priestranstvo pri Dolnej bráne. Slovo mali aj pedagógovia, ktorí kritizujú Dankovu rigoróznu prácu a tiež nefunkčnosť Ústavného súdu SR. Nechýbali ani pokriky „Fico, do basy!“

Na smutnej spomienke mali slovo i novinárski kolegovia zavraždeného Jána Kuciaka. S príhovorom vystúpil Arpád Soltész, Konštantín Čikovský, Juliana Sokolová, Jana Mojžišová, Zuzana Psotková, Katarína Komenská, Jakub Ivančo, Tino Kantor, a Daniel Pastirčák.

Najemotívnejšie slová však odzneli z úst matky zavraždenej Martiny – Zlatici Kušnírovej: „Nikdy neprestanem bojovať, i keď to bude posledné čo v svojom živote urobím. Martinka a Janko by si to priali,“ povedala.

„Prosím vás, stojte pri nás. V jednote je sila, my už od vraždy našich detí nežijeme, len živoríme“.

Skôr, ako sa presunula do Košíc, sa prihovorila aj Prešovčanom. „Ochránila by som ich vlastným telom. Prečo to urobili práve im?“ Pýta sa matka, ktorá spomína, aké boli posledné stretnutia s Martinou a Jánom. Na záver Zlatica Kušnírova stála na pódiu s prezidentom Kiskom. Obaja si vyslúžili aplauz. Po zapálení sviečky za Jána a Martinu nasledovala minúta ticha.

Spomienkové zhromaždenie sa v Košiciach skončilo krátko pred 20:00 hod slovenskou hymnou, nechýbala ani skladba Sľúbili sme si lásku, ktorú spieval Matúš Kolesár. Okrem Košíc a Bratislavy sa zhromaždenia Za slušné Slovensko konajú vo viac ako 30 mestách na Slovensku, ale aj vo viac ako 20 mestách v zahraničí.

Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: kosice.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM