Eliška Šándorová Rôzne

FOTO: Vyhliadková veža Hradová symbolicky otvorila sezónu. Poznáte jej predchodkyňu?

Vyhliadkovú vežu otvárajú každý rok začiatkom mája. Súvisí to s dňami mesta Košice a je to otvorenie letnej sezóny. Ponúka nádherný výhľad na panorámu mesta. Poznáte jej minulosť?

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Vyhliadková veža Hradová symbolicky otvorila sezónu. Poznáte jej predchodkyňu?
11
Galéria
Zdroj: Adam Stečák

Symbolické otvorenie prevádzky vyhliadkovej veže umiestnenej na vrchole kopca Hradová na severnom okraji mesta Košice, ktoré sa uskutočnilo v stredu dopoludnia, láka turistov do prírody. Súčasťou programu sú aj ukážky aktivít lesnej pedagogiky.

„Pravidelne každý rok otvárame vežu začiatkom mája. Súvisí to s dňami mesta Košice a je to otvorenie letnej sezóny,“ uviedol pre TASR riaditeľ Mestských lesov Košice František Beli s tým, že počas tohto dňa stále evidujú zvýšený záujem návštevníkov o toto miesto.

Mesto ako na dlani

„Vyhliadková veža ponúka široký výhľad na Košice, Košickú kotlinu, časť Volovských vrchov a pohoria Čierna hora. Po zime je to nová možnosť inak zrelaxovať,“ do­dal.

K veži vedie od parkoviska trasa, ktorú je potrebné prejsť peši a trvá približne 20 minút. „Máme tam rôzne tematické náučné chodníky,“ spomenul Beli s tým, že sa v rámci nich môžu záujemcovia dozvedieť viac o lese a zvieratách žijúcich v ňom a podobne.

„Tá cesta im zbehne veľmi rýchlo, lebo je vyplnená informáciami,“ do­dal.

Mala predchodkyňu

Vyhliadkovú vežu postavili v roku 1987, je vysoká 21,51 m a nachádza sa v mestskom lesoparku na kopci Hradová. Je postavená vo výške 466 m n.m. a zo svojho vrcholu poskytuje výhľad nielen na Košice a Košickú kotlinu, ale aj na Hornádsku dolinu a okolité Volovské a Slanské vrchy.

Svoju predchodkyňu mala už na začiatku 20. storočia. V roku 1909 bola na jej mieste postavená Rákocziho drevená rozhľadňa, ktorá bola vysoká 12 m. Stavbu zbúrali v roku 1919.

Rekonštrukcie rozhľadne

Začiatkom 30. rokov bola na vrchu Hradová postavená väčšia drevená triangulačná veža, ktorá v roku 1944 zhorela, po 2. svetovej vojne tu bola opätovne postavená trigonometrická veža, ktorá sa zrútila v polovici 60. rokov.

V roku 1987 dal Národný výbor mesta Košice postaviť vyhliadkovú vežu v podobe, ako ju poznáme dnes. Tento rok tak slávi svoje 30. výročie.

Náklady na jej stavbu boli vtedy vo výške viac ako dva milióny korún. Do roku 1983 bola veža v správe organizácie Správa športových a rekreačných zariadení mesta Košice, od roku 1993 vežu spravovalo mesto Košice a od roku 2004 prešiel objekt do nájmu spoločnosti Mestské lesy Košice.

„Mestské lesy ju prevzali do nájmu v roku 2004,“ spomenul Beli s tým, že po následnej rekonštrukcii bola prvýkrát otvorená v roku 2005.

Počas letnej sezóny od mája do augusta je otvorená denne okrem pondelkov v čase od 10.00 do 18.00 h a cez víkendy až do 19.00 h.

Zdroj a foto: TASR/Dnes24.sk

Výhliadková veža Košice
11
Galéria
Zdroj: Adam Stečák
Zdroj: kosice.dnes24.sk/TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM