Veronika Ondo-Cholewová Rôzne Správy

Koronavírus: Z pultov obchodov miznú potraviny, dezinfekcia aj alkohol

Vo východnej metropole Slovenska sa vám asi nepodarí nájsť už antibakteriálne mydlo alebo gél na ruky. Vypredáva sa však aj alkohol.

Ilustračný obrázok k článku Koronavírus: Z pultov obchodov miznú potraviny, dezinfekcia aj alkohol
8
Galéria
Foto: Veronika Ondo-Cholewová / Zdroj: Dnes24.sk

V rámci Košíc sme navštívili niekoľko predajní s potravinami (menšie aj supermarkety). Predpoludním boli niektoré obchody plné ľudí, situácia nám pripomínala veľké víkendové nákupy. Ľudia nakupovali trvanlivé potraviny, hygienické potreby a hľadali najmä antibakteriálne mydlá a gély.

Mydlá aj alkohol

„Zvykla som chodiť do obchodu ráno, pretože tu bol pokoj, dnes to tak nie je,“ priznala nám Jana, ktorá sa rozhodla ísť na bežný nákup. Ako sme sa dozvedeli na mieste mnohých predajní potravín, ľudia zháňali najviac antibakteriálne mydlá, gély, dezinfekčné spreje a prostriedky s chlórom.

Kupovali však aj trvanlivé potraviny a alkohol.„Regály s alkoholom ostali prázdne. Asi to kupujú kvôli dezinfekcii, nepredpokladám takýto nárast alkoholizmu za posledné dni,“ pousmial sa Martin.

„Regály sú prázdne, bola som v desiatich obchodov a nikde nie je ani len obyčajné mydlo,“ rozčuľovala sa matka s deťmi. Je pravdou, že sme boli aj v obchodoch, kde neboli ani obyčajné mydlá, ale podarilo sa nám nájsť aj veľa takých, kde bežné mydlá stále kúpite a aktuálne nie je problém s ich nedostatkom.

Odborník varuje pred alkoholom

Významnou súčasťou prevencie pred novým koronavírusom je nepiť alkoholické nápoje. Informoval hlavný odborník Ministerstva zdravotníctva SR pre medicínu drogových závislostí Ľubomír Okruhlica. Konzumácia alkoholu znižuje imunologickú ochranu organizmu.

„Pri pití alkoholu dochádza pri spoločenskom kontakte u pijúceho k poklesu opatrnosti pri dodržiavaní preventívnych opatrení,“ zdôraznil Okruhlica s dôvetkom, že zodpovedný človek dodržiava preventívne opatrenia pred šírením ochorenia, pričom nechráni len seba, ale predovšetkým ostatných.

Lekárne i drogérie

V druhom najväčšom meste Slovenska sú stále niektoré časti mesta, kde je ešte možné kúpiť antibakteriálne prostriedky. Na vlastné oči sme sa však presvedčili, že police ostali po žiadanom tovare prázdne vo väčšine drogériách i potravinách.

„Kúpila som si práve posledné prostriedky na podlahy s chlórom, pretože už nič iné nebolo,“ ukázala nám seniorka.

Niektoré lekárne mali na dverách oznamy, že nemajú antibakteriálne prostriedky ani rúška a nevedia, kedy ich dostanú.

Rovnako reagovali aj drogérie, ktoré nám potvrdili, že antibakteriálne prostriedky nemajú odkiaľ objednať. Ľudia chodili vraj celý deň a pýtali si to isté – antibakteriálny gél, mydlo alebo vlhké vreckovky.

Napokon sme našli jednu lekáreň nemenovanej sieti, kde nám umožnili si kúpiť len jedno balenie antibakteriálneho spreju na ruky, pretože podľa ich slov dostali takéto nariadenia. Gély ani mydlá vo viacerých nami navštívených lekárňach už nekúpite, ale nepodliehajte panike ako pani vo videu v tomto článku.

A nezabudnite si pozrieť ani našu fotogalériu, na ktorej vidieť záujem ľudí o tovar s dezinfekciou.

Koronavírus spôsobil, že sa rýchlo vypredáva rôzny tovar s dezinfekciou
8
Galéria
Foto: Veronika Ondo-Cholewová / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM