Rôzne

FOTO: Zvieratká v zoo už majú Vianoce. Darčeky dostali v predstihu

Zvieratá v košickej zoologickej záhrade dostali vianočné darčeky už vo štvrtok 20. decembra. Z obľúbených pochúťok sa tešili lemury kata, levica Laura i medveď Žabo.

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Zvieratká v zoo už majú Vianoce. Darčeky dostali v predstihu
9
Galéria
Zdroj: TASR

Lemury kata dostali svoju kŕmnu dávku vo vianočnom balení. „S balíčkom si s ľahkosťou poradili a veľmi rýchlo sa zhostili jeho obsahu. Našli v ňom zeleninu, ale aj hrozno, banán či granuly pre primáty,“ priblížila Eva Malešová z košickej zoo.

Levica našla v úhľadnom balíčku dve kurčatá, ktoré boli pre ňu skôr zákuskom, keďže štvrtok je jedným z dvoch dní v týždni, keď má hladovku. Medveď Žabo dostal najväčší balík. Jeho denná kŕmna dávka totiž v tomto období predstavuje desať až 12 kilogramov. „Statný maco sa tešil z ovocia, zeleniny, hrozienok, ale aj z vianočky poliatej medom, ktorú dostáva skôr výnimočne,“ dodala Malešová.

Vianočné darčeky pre zvieratá a s tým spojené netradičné podávanie kŕmnych dávok stimulujú zvieratá a vedú ich k prirodzenému správaniu, ktoré je spojené s hľadaním potravy. Tzv. enrichment je základnou súčasťou života zvierat v moderných zoologických záhradách.

„Z pohľadu denného režimu zvierat je to obohatenie ich života, my to robíme pravidelne, nie vždy vo vianočnom papieri, ale ide o to, aby vykonávali nejakú činnosť, mali podnety a nemali stereotypný spôsob fungovania,“ priblížil novinárom riaditeľ zoo Erich Kočner.

„Vianočná zoo“ so sviatočne vyzdobeným areálom trvá od 17. decembra do 6. januára. Otvorená je výnimočne do 18.00 h.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM