Eva Mikulová Rôzne

FOTO: Gurmánske podujatie Margecianske fajnoty patrí k najlepším akciám v regióne

Už tento víkend sa v Margecanoch uskutoční už 8. ročník vyhľadávaného gurmánskeho podujatia Margecianske fajnoty. Typické jedlá pripravia tradičným spôsobom.

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Gurmánske podujatie Margecianske fajnoty patrí k najlepším akciám v regióne
6
Galéria
Zdroj: Terra Incognita

Celé dva dni bude centrum Margecian vyzerať ako veľká kuchyňa, v ktorej sa budú zvŕtať tetušky v spišských krojoch, ale aj zahraniční hostia a profesionáli z Tatranského, Prešovského a Košického spolku kuchárov a cukrárov.

Atmosféru minulých ročníkov si pozrite v našej fotogalérií.

Margecianske fajnoty uzatvárajú tohtoročný výber najlepších podujatí regiónu zastrešených pod názvom TOP podujatia programu Terra Incognita.  

Hitom sú tradične gruľovníky

V sobotu 13. októbra si návštevníci pochutnajú najmä na tradičných  slo­venských špecialitách. Na dračku pôjdu pečené klobásy, pirohy, džatky, halušky, šúľance, zemiakové placky, niekoľko druhov guľáša a polievok, palacinky, pečené buchty a najmä gruľovníky.

Pripravia ich „kuchňe“  z miest a obcí Dolného Spiša a blízkeho okolia. „V nedeľu prídu na rad zahraničné špeciality – poľské, české, maďarské, ale aj ukrajinské, talianske, ukrajinské či dokonca švédske. Potešia tiež fajnoty z kuchýň profesionálov. V tento deň si navyše návštevníci budú môcť upiecť svoj vlastný pravý margeciansky gruľovník,“ pozýva na podujatie starosta Margecian Igor Petrík.

Zúčastnené kuchyne budú aj v tomto roku súperiť. O titule  „Naj­fajňejša kuchňa“ v sobotu aj v nedeľu rozhodnú návštevníci.

Folklórny program

Na veľkom pódiu sa bude slovenský folklór striedať so zahraničnou hudobnou a tanečnou produkciou. Sobotným ťahákom je Folklórny súbor Borievka – finalis ta súťaže Zem spieva, nedeľným hudobným ťahákom bude vystúpenie Kollárovcov o 16:00.

Pripravené je aj množstvo aktivít pre deti – fotokútik, maľovanie na tvár a vyskúšať si môžu maľovanie erbov, výrobu štítov či vybíjanie mincí. Súčasťou podujatia bude slávnostné od­halenie sôch v parku pri železničnej stanici, ktorý získal meno Park Fajnot a tiež sprístupnenie Otvorenej galérie Margeciansky tunel. „Táto vzácna technická pamiatka bola s podporou KSK odvodnená, vyčistená, osvetlená a vybavená informačnou tabuľou. Nielen počas Margecianskych fajnôt sa tak turistické možnosti v lokalite rozširujú. Osobne ma veľmi teší aj nový Park Fajnot, ktorý bude permanentne pripomínať, že sa v Margecanoch každý október koná toto, z roka na rok stále úspešnejšie podujatie,“ hovorí predseda Košického samosprávneho kraja Rastislav Trnka.  

Návštevníci podujatia budú mať možnosť absolvovať výlet vyhliadkovým autobusom so sprievodcom k technickým pamiatkam v Margecanoch a Gelnici. Fungovať bude aj kyvadlová doprava na Husiu pláž, ktorá ponúka jazdu na koni, kontaktnú ZOO, požičovňu detských štvorkoliek a člnov a občerstvenie z domácej kuchyne.

Zdroj: kosice.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM