Lenka Fedorová Rôzne

Havarijný stav Ružína: Traja poslanci podali trestné oznámenie

Trestné oznámenie za všeobecné ohrozenie v súvislosti s havarijným stavom mosta Ružín podali traja košickí krajskí a mestskí poslanci. Riaditeľ Úradu KSK tvrdenia odmieta.

Ilustračný obrázok k článku Havarijný stav Ružína: Traja poslanci podali trestné oznámenie
Zdroj: TASR

Trestné oznámenie za všeobecné ohrozenie v súvislosti s havarijným stavom cestného mosta Ružín podali traja košickí krajskí a mestskí poslanci Rastislav Trnka (nezávislý), Daniel Rusnák (KDH) a Jaroslav Polaček (nezávislý). Oznámili to na brífingu pred budovou Košického samosprávneho kraja (KSK), ktorý je vlastníkom mosta nad vodnou nádržou.

Podľa Trnku boli ohrozené životy ľudí

Trestné oznámenie na neznámeho páchateľa podali opoziční poslanci na Okresnej prokuratúre Košice I. „Pokiaľ ide o dôvody, z nášho pohľadu ide o hrubé zanedbávanie povinnosti správcu. Boli ohrozené životy ľudí a chceme, aby sa to prešetrilo, pretože nie je možné, aby sa takýmto spôsobom starali o majetok nás všetkých ľudia, ktorí sú za to platení,“ uviedol Trnka pre médiá.

V novembri 2015 most pre zhoršený stav zaradili do stupňa 5 – zlý stav (zo sedemstupňového hodnotenia). V lete 2016 došlo na ňom k obmedzeniu prejazdu pre ťažkú nákladnú dopravu, čo však mnohí vodiči nerešpektovali. Koncom roka sa dostal most do stupňa 7 – havarijný stav.

KSK pripravuje jeho opravu, ktorá podľa odhadov bude stáť sedem-osem miliónov eur.

Bernát tvrdí, že most bol náležite udržiavaný

Trojici opozičných poslancov sa nepozdáva rýchlosť, s akou sa stavba dostala do havarijného stavu, kritizujú aj spôsob riešenia dopravnej situácie po uzatvorení dôležitého mosta.

Riaditeľ Úradu KSK Ondrej Bernát odmieta, že by KSK niečo zanedbal alebo podcenil, most bol podľa neho náležite udržiavaný a priebežne sledovaný.

„Riešime projektovú dokumentáciu a výberové konanie na rekonštrukciu mosta, všetky práce sa robia tak, aby v priebehu roka mohol byť most rekonštruovaný,“ uviedla hovorkyňa KSK Zuzana Bobriková.

„Stretávame sa pravidelne so starostami a primátormi miest a obcí, riešime situáciu všetkými možným prostriedkami, ktoré máme k dispozícii. Z nášho rozpočtu už išlo 400 000 eur na riešenie obchádzok, aj dočasnej cesty a na kúpu vozidla, ktoré bude zabezpečovať dopravu detí do školy,“ dodala.

Foto: Ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM