Správy

Most cez Ružín v rekonštrukcii: Na koľko sa odhaduje oprava?

Na riešenie mimoriadnej situácie v súvislosti s uzatvorením cestného mosta cez vodnú nádrž Ružín Košický samosprávny kraj (KSK) zatiaľ vynaložil zhruba 400.000 eur.

Ilustračný obrázok k článku Most cez Ružín v rekonštrukcii: Na koľko sa odhaduje oprava?
7
Galéria
Zdroj: TASR

Opatrenia zahŕňajú úpravu obchádzkových trás a nákup vhodného motorového vozidla pre prevoz osôb, najmä školákov, po poľnej ceste z obce Opátka do Košickej Belej. Informoval o tom riaditeľ Úradu KSK Ondrej Bernát.

V súčasnosti statik pripravuje štúdiu realizovateľnosti pre budúcu rekonštrukciu mosta. „Táto štúdia bude posúdená konzorciom odborníkov z oblasti statiky a mostov s tým, že niekedy v mesiaci február by sme chceli po konzultáciách s Úradom pre verejné obstarávanie pristúpiť k verejnému obstarávaniu a výberu zhotoviteľa,“ uviedol Bernát.

Odhad nákladov na opravu mosta je 7 – 8 miliónov eur, kraj by chcel rekonštrukciu realizovať v priebehu tohto roka. Počas prác bude nutná úplná odstávka mosta aj pre peších.

Z hľadiska financií má KSK na rekonštrukciu k dispozícii rezervný fond, použiť chce očakávaný prebytok z rozpočtového roka 2016 a úver z Európskej investičnej banky (EIB). Kraj oslovil so žiadosťou o pomoc aj vládu. „V žiadnom prípade nebudú dotknuté investície v cestnej infraštruktúre v regióne okresov Gelnica a Spišská Nová Ves, ktoré plánujeme realizovať z úveru Európskej investičnej banky a zo štrukturálnych fondov,“ uviedol Bernát. Na roky 2017–2018 sú v pláne na tento účel investície v sume 24 miliónov eur.

Most Ružín je pre cestnú dopravu uzatvorený od 24. decembra. Do odovzdania staveniska ho môžu ľudia peši prechádzať, pri oboch stranách mosta funguje kyvadlová autobusová doprava. KSK je podľa Bernáta v kontakte so starostami dotknutých obcí a snaží sa riešiť aktuálnu situáciu podľa požiadaviek.

Riaditeľ úradu odmietol, že by KSK vo veci mostu niečo zanedbal alebo podcenil. Konštatoval, že most bol priebežne sledovaný, v novembri 2015 ho zaradili do stupňa 5 – zlý stav (zo sedemstupňového hodnotenia) s tým, že bol ešte vhodný pre premávku. V júli 2016 na ňom došlo k obmedzeniu prejazdu pre motorové vozidlá nad 12,5 ton a zníženiu rýchlosti na 30 km/h, čo však mnohí nezodpovední vodiči nerešpektovali. „V mesiaci november došlo podľa monitoringu k posunu mostnej konštrukcie o 32 centimetrov,“ povedal k nutnosti uzatvoriť most.

Riaditeľ Správy ciest KSK Zoltán Bartoš uviedol, že momentálne sa zabezpečuje zjazdnosť neoficiálnej obchádzkovej trasy po poľnej ceste medzi Opátkou a Zlatníkom pri Košickej Belej. Cesta je využívaná na vlastné riziko. Pre osobné motorové vozidla je k dispozícii obchádzková trasa Margecany – Sedlice – Ruské Pekľany – Obišovce – Košice. Rekonštrukciu úseku na území Košického kraja pri Obišovciach dokončili 16. decembra.

Most cez Ružín je v súčasnosti pre dopravu uzavretý
7
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM