Správy

Most cez Ružín v sobotu ráno úplne uzavrú, potrvá to viac ako rok

Most cez vodnú nádrž Ružín na ceste II/547 medzi Košickou Belou a Veľkým Folkmárom bude v obmedzenom režime pre osobné motorové vozidlá do 3,5 tony otvorený len do určitého termínu.

Ilustračný obrázok k článku Most cez Ružín v sobotu ráno úplne uzavrú, potrvá to viac ako rok
Zdroj: TASR

Úplná uzávera mosta sa z dôvodu rekonštrukcie začne v sobotu 24. decembra od 7.00 h a potrvá viac ako rok. Do začatia rekonštrukčných prác bude cez most možný prechod pre peších na vlastnú zodpovednosť. Informovala hovorkyňa predsedu Košického samosprávneho kraja (KSK) Zuzana Bobriková.

Obchádzková trasa pre nákladné vozidlá vedie cez Margecany – Klenov – Miklušovce – Sedlice – Suchú Dolinu – Ľubovec – Radatice – Bzenov – Prešov – smer Košice. Pre osobnú dopravu do 3,5 tony vedie obchádzková trasa cez Margecany – Klenov – Miklušovce – Sedlice – Suchú Dolinu – Ľubovec – Ruské Pekľany – Obišovce – smer Košice.

„Vodiči prichádzajúci od Spišskej Novej Vsi môžu využiť aj cestu Krompachy – Kluknava – Široké – diaľnica D1 – Prešov – Košice alebo trasu Spišské Vlachy – Spišské Podhradie – diaľnica D1 – Prešov – Košice. Obyvatelia Hnileckej doliny majú možnosť využiť aj smer Jaklovce – Gelnica – Prakovce – Mníšek nad Hnilcom – Smolník – Štós – Medzev – Jasov – Košice,“ spresnila Bobriková.

Správa ciest KSK 16. decembra dokončila opravu krytu vozovky na obchádzkovej trase pre osobné vozidlá medzi obcou Obišovce a okresnou hranicou Košice-okolie – Prešov, ktorá pokračuje cez Ruské Pekľany, Sedlice a Klenov do Margecian. „Cestári opravili kryt vozovky v dĺžke 2,9 km. Tento úsek bude počas úplnej uzávery mosta súčasťou obchádzkovej trasy pre osobné motorové vozidlá,“ vysvetlila hovorkyňa.

Podľa jej slov stále pokračujú práce na úprave štvorkilometrovej lesnej účelovej komunikácii medzi obcami Opátka a Košická Belá, časť Zlatník. Úprava lesnej cesty má zmierniť dôsledky havarijného stavu pre obyvateľov obec Opátka, ktorí budú mať po uzavretí mosta najvážnejšie problémy s dopravou.

„Správa ciest KSK zabezpečila navážanie kameniva na určené skládky a úpravu podkladu lesnej účelovej cesty. Prebiehajú práce na navážaní a hutnení kameniva. V utorok 20. decembra mali cestári hotovú polovicu štvorkilometrového úseku a v prácach pokračujú,“ spresnila Bobriková.

Ako povedala, informácie o obchádzkových trasách môže verejnosť nájsť na stránke Správy ciest KSK www.scksk.sk a všetky informácie sú aj na stránke KSK web.vucke.sk.

Z dôvodu porušovania obmedzení predovšetkým na obchádzkovej trase určenej len pre osobné vozidlá do 3,5 tony Správa ciest KSK podľa Bobrikovej požiadala dopravné inšpektoráty Policajného zboru z Košíc a Prešova o častejšie kontroly. „Vodiči ťažkých nákladných vozidiel nerešpektovaním obmedzení vážne ohrozujú bezpečnosť cestnej premávky,“ zdôraznila hovorkyňa.

Predĺženie čiastočnej uzávery cesty a mosta Ružín do 23. decembra so sprísnenými podmienkami stanovenými statikom vydal Okresný úrad Košice-okolie 12. decembra. „Keďže podmienkou statika bolo zabezpečenie prejazdu len jedného osobného vozidla po moste, Správa ciest KSK zabezpečila 24-hodinovú nepretržitú službu na oboch stranách mosta,“ dodala Bobriková.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM