Lenka Fedorová Hokej

Hokejový brankár Staňa sa rozhodol ukončiť kariéru: Prezradil, čo ho k tomu viedlo

Známy brankár urobil v svojom živote rázny krok. Brankársku výstroj zavesil na klinec. Čo ho k tomu viedlo?

Ilustračný obrázok k článku Hokejový brankár Staňa sa rozhodol ukončiť kariéru: Prezradil, čo ho k tomu viedlo
Zdroj: TASR

Slovenský hokejový brankár Rastislav Staňa sa rozhodol ukončiť svoju hokejovú kariéru. Po dlhodobých zdravotných problémoch tak nastane v živote obľúbeného gólmana zlom.

Problémy so srdcom

Staňa si naposledy zahral v Sparte Praha v dueli proti Plzni, kde od súperov inkasoval štyri góly. V pozícii brankárskej dvojky nasledovalo ešte niekoľko zápasov, v januári 2015 sa však rozhodol v Sparte ukončiť sezónu. Jeho zdravotné problémy so srdcom sa stupňovali.

„Lekári nevedeli odhadnúť, akým smerom sa to bude vyvíjať. Dal som si rok prestávku, žiaľ, môj stav nie je stopercentný. Do rizika však nechcem ísť. Týmto ďakujem rodičom, sestre a všetkým blízkym, ktorí ma podporovali. Snažil som sa počkať čo najdlhšie. Stav sa mi zlepšuje zo dňa na deň, no nie je to stopercentné. Je šanca, že sa to bude pomaly zlepšovať, ale ja som sa už rozhodol. Nechcem riskovať a dnes oficiálne končím svoju hokejovú kariéru,“ uviedol Staňa.

Pomoc slovenskému hokeju

Staňa má za sebou bohatú brankársku kariéru, a tak sa svoje skúsenosti rozhodol predať mladším. ***„Teraz chcem pomôcť slovenskému hokeju inou formou. Mal som čas nad tým premýšľať. Chcel by som zostať pri brankárskom remesle a viem, že brankárovi sa rastie ťažko, keď nemá správne rady. Ja im viem pomôcť, mám skúsenosti,“**** povedal o svojich plánoch.

Ako ďalej uviedol, pri hokeji však chce zostať a je otvorený každej možnosti. Staňa chce žiť na Slovensku. „Som v kontakte s tímami zo slovenskej ligy aj so SZĽH. Aj ja sa musím učiť, začínam novú etapu. Zatiaľ sa budem rozvíjať pri deťoch a možno sa budem postupne posúvať vyššie,“ priblížil svoje plány Košičan.

Staňa má na konte bohatú kariéru

Počiatky Staňovej kariéry siahajú do HC Košice, kde si zahral v mládežníckych kategóriach. V roku 1998 ho draftoval klub Washington Capitals, následne odohral v zámorí 5 sezón.

Prvé zápasy na Majstrovstvách sveta odohral v roku 2002 v Göteborgu, kde reprezentácia Slovenska získala zlatú medailu. Staňa sa následne tešil aj z bronzovej medaily o rok neskôr v Helsinkách. Staňa bol súčasťou slovenskej repezentácie na deviatich majstrovstvách sveta, dvoch olympiádach a na jednom svetovom pohári.

Staňa pôsobil aj vo švédskom Södertälje SK, Malmö Redhawks a Linköping HC. V roku 2008 odišiel do Severstaľu Čerepovec, neskôr nastúpil v CSKA Moskva, kde strávil dva a pol sezóny. V sezóne 2013/2014 získal v HC Košice titul majstra. Následne odišiel do Sparty Praha, kde odohral 13. zápasov.

Foto: Ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM