Aktualizované Správy

Hornád nebezpečne STÚPA! V Košiciach je 3. stupeň povodňovej aktivity, FOTO, VIDEO

Hladiny riek v okolí Košíc stúpajú. Týka sa to aj Hornádu a Mlynského náhonu v Košiciach.

Zdroj: Dnes24.sk

V Košiciach platí tretí stupeň povodňovej aktivity na vodných tokoch a drobných vodných tokoch pretekajúcich cez územie mesta. V utorok 18. mája ho v súvislosti so zrážkami vyhlásil primátor Jaroslav Polaček.

Ako magistrát informuje na svojej webovej stránke, pre pretrvávajúcu nepriaznivú meteorologickú a hydrometeorologickú situáciu došlo k zvýšeniu hladín vodných tokov a spodnej vody.

Urobia opatrenia

„Z dôvodu vybreženia a vyliatia vodných tokov dochádza k ohrozeniu života a zdravia, majetku právnických a fyzických osôb, životného prostredia a kultúrneho dedičstva, ako i hospodárskej činnosti,“ uvádza.

Počas povodňovej situácie budú podľa mesta vykonávané opatrenia na znižovanie rizík ohrozenia života, zdravia a majetku. „Vyhlásený stupeň povodňovej aktivity sa bude v ďalších dňoch prehodnocovať podľa aktuálneho stavu na vodných tokoch na území mesta,“ dodáva magistrát.

Pod vodou sa v utorok ocitol aj útulok Únie vzájomnej pomoci ľudí a psov (ÚVP) v Haniske. Psíkov museli ratovať dobrovoľníci.

Vyčíňanie počasia na východe

Problémy majú aj obce

Vybrežené rieky robia problémy aj v okolí Košíc. Obec Nižný Čaj v okrese Košice-okolie vyhlásila tretí stupeň povodňovej aktivity. Uviedla to starostka obce Monika Obšitošová. Vyliatie rieky Olšava v dôsledku dažďa podľa nej obyvateľom spôsobilo veľké škody. „Rieka býva pokojná, bežne je voda po členky. Tentoraz však narobila dosť veľké škody. Úplne všetci, ktorí pri Olšave bývajú, majú zaplavené záhrady. Už mali všetko posadené. Voda sa im tiahne až k rodinným domom,“ spresnila.

Podľa jej slov v súčasnosti čakajú na dovoz piesku. Pomoc pre dotknutých obyvateľov budú žiadať aj prostredníctvom obecného rozhlasu. „Nech ostatní prídu pomôcť susedom – aby sme to upieskovali a zabránili vyšším škodám. Nevieme totiž, čo nás čaká v noci,“ dodala.

Zaplavené cesty

S obmedzeniami musia kvôli povodniam počítať aj vodiči. Neprejazdná je cesta do obce Vyšná Myšľa, kde došlo k vybreženiu rieky Olšava. Ako informuje košická polícia, na vozovke sa nachádza približne 50 centimetrov vody, pričom sa jedná o jedinú príjazdovú cestu do obce.

Zaplavená a neprejazdná je aj cesta medzi Ďurkovom a Olšovanmi. Obchádzková trasa vedie cez obce Olšovany na Ruskov, alebo na Bohdanovce.

Ako to vyzerá v Košiciach si môžete pozrieť v priložených galériách.

Aktuálne správy zo Slovenska

III. povodňový stupeň v  Košiciach
22
Galéria
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM