Veronika Ondo-Cholewová Rôzne

Hrozí na Morskom oku výstavba chát, hotelov či rúbanie stromov?

Vyhlásenie prírodnej rezervácie Vihorlatský prales na východe Slovenska môže umožniť v rezervácii Morské oko výstavbu chát, hotelov či rúbanie stromov.

Ilustračný obrázok k článku Hrozí na Morskom oku výstavba chát, hotelov či rúbanie stromov?
Zdroj: TASR

Tým stratí status najvyššej ochrany, tvrdí Lesoochranárske združenie VLK. Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR odmieta, že dôjde k zníženiu ochrany Vihorlatského pralesa.

Vodná plocha

„Doslova pár dní pred voľbami sa rozhodli narýchlo otvoriť toto mimoriadne cenné územie pre vybranú skupinu developerov,“ uvádza združenie na sociálnej sieti. MŽP podľa aktivistov zneužilo proces zmeny hraníc bukových pralesov, ktoré patria do lokality svetového dedičstva UNESCO, na zrušenie prísnej ochrany. Rezort hovorí, že ide o zavádzajúcu informáciu, keďže hranice vláda SR schválila už minulý rok.

„Na území, ktoré je navrhnuté v štvrtom stupni ochrany, ide najmä o vodnú plochu či cestu, neevidujeme žiaden developerský zámer či ambíciu stavať chaty,“ poznamenal hovorca ministerstva Tomáš Ferenčák.

Agrochémie

Envirorezort v tejto súvislosti pripomenul, že legislatíva sa zmenila vďaka novele zákona o ochrane prírody a krajiny. „Dnešný štvrtý stupeň ochrany je v zásade to isté ako piaty stupeň v predchádzajúcej verzii zákona,“ vysvetľuje ministerstvo.

Pripomenulo tiež, že v štvrtom stupni ochrany platí zákaz spoločných poľovačiek, vnadenia a prikrmovania, zákaz výrubov a používania agrochémie. Výstavba chát je v tomto stupni podmienená súhlasom. „Keďže ide o dominantne vodnú plochu, tak je to trochu akademická diskusia,“ podotkol Ferenčák.

Nariadenie vlády SR, ktorým sa vyhlasuje prírodná rezervácia Vihorlatský prales, predložilo MŽP začiatkom februára do skráteného medzirezortného pripomienkového konania.

Čarokrásne zábery z Morského oka si môžete pozrieť v priloženej fotogalérii.

Čarokrásne zábery z Morského oka: Takto nádherná dokáže byť zima!
7
Galéria
Zdroj: Peter Karackaj

Hl. foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM