Správy Samospráva

Hrozila mu VÄZBA, no napokon VYVIAZOL: Župan Trnka zostáva stíhaný na slobode

Šéf Košického kraja na pondelkovom verejnom zasadnutí využil právo nevypovedať. Trvá však na svojej nevine.

Ilustračný obrázok k článku Hrozila mu VÄZBA, no napokon VYVIAZOL: Župan Trnka zostáva stíhaný na slobode
6
Galéria
Zdroj: TASR/Martin Baumann

Obvinený predseda Košického samosprávneho kraja (KSK) Rastislav Trnka zostáva stíhaný na slobode. V pondelok o tom rozhodol Najvyšší súd (NS) SR, keď zamietol sťažnosť prokurátora proti nevzatiu Trnku do väzby Špecializovaným trestným súdom (ŠTS). Skonštatoval však dôvodnosť trestného stíhania obvineného. Rozhodnutie je právoplatné.

Jediná veta

Sudca pre prípravné konanie ŠTS prepustil šéfa KSK 19. februára zo zadržania na slobodu. Na rozdiel od NS SR konštatoval neexistenciu materiálnych podmienok na rozhodovanie o väzbe. Obvinenie bolo podľa sudcu pre prípravné konanie ŠTS založené na jednej vete zo svedeckej výpovede, ktorú obvinený poprel. Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) v sťažnosti namietal, že pravdivosť svedeckej výpovede bola potvrdená ďalšou osobou.

Sporné teplomery

Národná kriminálna agentúra (NAKA) v rámci akcie Valentín 17. februára obvinila päť osôb z pokračovacieho zločinu machinácie pri verejnom obstarávaní a verejnej dražbe. Kauza sa týka obstarávania bezdotykových teplomerov a nákladných vozidiel na údržbu komunikácií. Spôsobená škoda mala byť vyše 300.000 eur. Rastislav Trnka už skôr uviedol, že obvinenie sa v jeho prípade vzťahuje len na ovplyvňovanie špecifikácie pri obstaraní štyroch vozidiel značky Tatra, a zdôraznil, že trvá na svojej nevine. Na pondelkovom verejnom zasadnutí využil právo nevypovedať.

KSK obstaral v rokoch 2020 a 2021 v rámci protiepidemických opatrení spolu 205 prechodových teplomerov za viac ako 178.000 eur a Správa ciest KSK obstarala v roku 2020 štyri nákladné vozidlá značky Tatra s nadstavbami na zimnú a letnú údržbu za 1,3 milióna eur. Kritici namietali, že išlo o predražené nákupy, čo kraj odmietal.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24 a na Facebooku.

Zostaňte v obraze! Ďalšie správy z domova i zo sveta

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM