Správy

Hutníci a odborári vyšli do ulíc! Čo chcú dosiahnuť?

Na košickej Hlavnej sa zišli stovky zamestnancov U. S. Steelu. Podporili vyjednávanie odborárov s vedením spoločnosti.

Zdroj: Dnes24.sk

Stovky zamestnancov oceliarní U. S. Steel v pondelok popoludní pochodovali v centre Košíc. Podporiť tým chceli kolektívnych vyjednávačov v hutníckom podniku, ktorí s vedením oceliarní rokujú o dodatku k platnej kolektívnej zmluve. Hlavným sporom je otázka týždenného pracovného času.

Bližšie k dohode

Podľa odborárov sú v návrhu dodatku ťažiskové tri piliere, okrem pracovného času sú to aj mzdy a zamestnanosť. Vedenie U. S. Steelu minulý týždeň predložilo odborom návrh nových podmienok o dĺžke pracovného času a navýšení tarifných miezd.

Odborári ale nový návrh vedenia spoločnosti o pracovnom čase odmietli. Predseda Rady odborov OZ KOVO U. S. Steel Košice Juraj Varga to povedal na pondelkovom pochode zamestnancov. V niektorých oblastiach sa už ale podľa neho priblížili k dohode. „Dôležité je, ako budeme ďalej rokovať o týždennom pracovnom čase,“ povedal Varga.

Vedeniu spoločnosti pošlú list so svojimi požiadavkami. Podľa odborového predáka chcú zachovať týždenný pracovný čas v rozsahu 35,5 hodiny, ako je ukotvené v kolektívnej zmluve platnej do 31. marca 2024.

Vyššie mzdy

Ďalšou požiadavkou je aj zvýšenie platov. „Zamestnanci chcú byť zároveň ocenení v tarifách, osobnom hodnotení a v ďalších benefitoch, pretože našej spoločnosti sa tento rok enormne darí. Kedy si máme pýtať ocenenie zamestnancov, ak nie teraz?,“ dodal Varga.

Od začiatku tohto roka podľa jeho slov fabrika vyrába troma vysokými pecami a približuje sa k výrobnej produkcii 4 miliónov ton ocele za rok. Odborári argumentujú aj tým, že od januára 2019 pracuje vo firme o 2 500 zames­tnancov menej.

Nespokojnosť s platmi prišli vyjadriť aj zamestnanci. „Po prepúšťaniach je nás stále menej a musíme robiť čoraz viac. A teraz chcú, aby sme pracovali ešte dlhšie ale za rovnaký plat," povedal nám jeden z nich. Keď sa teraz firme darí, mala by podľa neho zamestnancov odmeniť.

Aktuality z Košíc

Rokovania pokračujú

Odborári sú v štrajkovej pohotovosti 42. dní. Samotný štrajk je podľa Vargu krajnou možnosťou ale ak bude treba, využijú ho ako nástroj k dohode a v prospech zamestnancov. „Budeme sa snažiť použiť všetky možné prostriedky na to, aby sme dosiahli svoj cieľ," povedal pre Dnes24.

O ďalšom vývoji podľa neho rozhodne až ďalšie stretnutie pred mediátorom. „Chceme, aby to bolo prospešné pre zamestnávateľa, a v prvom rade pre zamestnancov, pretože zamestnanci robia profit tejto spoločnosti," doplnil Varga.

„Rokujeme ďalej a veríme, že sa dohodneme,” uviedol pre TASR hovorca U. S. Steel Košice Ján Bača.

Štrajkovú pohotovosť v najväčšom hutníckom podniku na Slovensku vyhlásil Výbor Rady odborov OZ KOVO U. S. Steel Košice 22. júna. Dôvodom bolo, že ani po piatich kolách kolektívneho vyjednávania o znení dodatku sa nepodarilo so zamestnávateľom nájsť spoločnú dohodu. V júli pokračovalo kolektívne vyjednávania ďalšími dvoma kolami už za účasti sprostredkovateľa.

Ako dnešný pochod a zhromaždenie prebiehali si môžete pozrieť vo videu a priloženej galérii.

V OBRAZOCH: Spoločný pochod zamestnancov U. S. Steel Košice
23
Galéria
Zdroj: TASR/František Iván
Zdroj: TASR/František Iván

Ďalšie aktuálne správy

Zdroj: Dnes24/TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM