Alexandra Kolínská Kultúra

Hutníci maľujú s umelcami: V Dome umenia vystavia nevšedné diela

Výstavu diel, ktoré vznikli počas tohtoročného maliarskeho plenéra Hutníci maľujú s umelcami, dnes sprístupnia v košickom Dome umenia. Profesionálni umelci spoločne s nadanými zamestnancami firmy U.S. Steel Košice pracovali v auguste na umeleckom stvárnení viacerých tém.

Ilustračný obrázok k článku Hutníci maľujú s umelcami: V Dome umenia vystavia nevšedné diela
Zdroj: TASR

Okrem voľnej tvorby sa umelci mohli venovať krajinomaľbe i zátišiam. Súčasťou výstavy sú aj fotografie z tvorby pracovníkov košických oceliarní, vernisáž diel je o 16:30 hodine. Tvorivý maliarsky plenér, ktorý mal už svoj ôsmy ročník, je príležitosťou na formovanie umeleckej osobnosti neprofesionálnych výtvarníkov.

Akademické maliarky a výtvarníci

Spolupráca s akademickými maliarkami Annou Hausovou a Darinou Kopkovou, ako aj výtvarníkmi Pavlom Kvoriakom, Jankou Onuškovou, Danielom Tatarkom a Jánom Šoltésom umožnila ôsmim talentovaným zamestnancom vymeniť si skúsenosti, naučiť sa nové techniky, konzultovať vlastnú tvorbu a získať širší umelecký rozhľad. Podujatie sa konalo v Doškoľovacom stredisku oceliarní v Medzeve.

Svitanie, súmrak či nočná obloha

Dobré skúsenosti z maliarskeho plenéra viedli k myšlienke zorganizovať podobné podujatie aj pre talentovaných fotografov. Na prvom ročníku fotografického plenéra koncom augusta sa šiesti zamestnanci oceliarní pod vedením lektora Igora Tymczáka venovali ateliérovej i reportážnej fotografii, zachytávali svitanie, súmrak či nočnú oblohu.

Diela sa zúčastnia aukcie

Výtvarné a fotografické diela, ktoré budú verejnosti prezentované v čase koncertov do 30. novembra, vydražia počas charitatívnej aukcie na firemnom plese a výťažok pomôže Občianskemu združeniu Červený nos. „Naše uznanie patrí kolegom, ktorí svojou prácou prispievajú k výsledkom železiarní, ale prostredníctvom umeleckej tvorby rozvíjajú aj svoje ďalšie schopnosti a zároveň týmito dielami pomáhajú,“ uviedol firemný riaditeľ pre vonkajšie vzťahy Ján Bača.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM