Aktualizované Eva Mikulová Správy

I počas pandémie sa rodia deti. V Šaci dokonca viac ako inokedy

V súčasnosti v celej nemocnici stále platí prísny zákaz návštev. Otecko môže budúcu mamičku priviezť do pôrodnice a pomôcť jej s vecami až na príjem

Ilustračný obrázok k článku I počas pandémie sa rodia deti. V  Šaci dokonca viac ako inokedy
Zdroj: Nemocnica Košice - Šaca

V pôrodnici Nemocnica Košice-Šaca sa v tomto roku narodilo už 436 bábätiek. Je to o 74 viac ako v rovnakom období v minulom roku.

Život sa kvôli pandémii nezastavil, aj v súčasnom období sú v nemocnici kliniky a oddelenia, ktorých lekári a sestry majú plné ruky práce. Pre pôrodnicu a novorodenecké oddelenie to platí doslova.

Mamičky rodia v rúšku

V utorok 24. marca sa v pôrodnici šačianskej nemocnice na svet vypýtalo až 12 detí. Celkovo sa v pôrodnici v tomto roku narodilo už viac bábätiek ako v tom istom čase v roku predchádzajúcom.

„Tešíme sa, že v tomto čase negatívnych správ sa môžeme potešiť novému životu. Ten sa totiž na našom oddelení nezastavil. Máme skôr pocit, že ide na plné obrátky,“ povedala primárka novorodeneckého oddelenia Slávka Virágová.

V súčasnosti v celej nemocnici stále platí prísny zákaz návštev, ani pôrodnica a novorodenecké oddelenie nie sú výnimkou. Otecko môže budúcu mamičku priviezť do pôrodnice a pomôcť jej s vecami až na príjem.

Musí ale prejsť vstupnou triážou, teda triedením pacientov na vstupe do nemocnice.

Budúcej rodičke, ako aj oteckovi musí vyškolený zamestnanec nemocnice odmerať telesnú teplotu a odobrať cestovateľskú anamnézu. Rovnaký postup sa vyžaduje pri vyzdvihnutí mamičky a novorodeniatka z oddelenia šestonedelia.

Rodička prichádza do pôrodnice tak, ako akýkoľvek iný pacient, s ochranným rúškom. Rúško musí mať aj počas celého pôrodu. Rúško chráni mamičku, jej dieťa, ako aj personál pôrodnice a novorodeneckého oddelenia.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM