Kultúra

Ikonické auto, v ktorom vo filme Rabaka jazdil Jožo Ráž, uvidíte iba v Košiciach

Hudobný film Rabaka, ktorý vznikol na základe námetu a scenára Borisa Filana, oslavuje 30. výročie svojho vzniku.

Ilustračný obrázok k článku Ikonické auto, v ktorom vo filme Rabaka jazdil Jožo Ráž, uvidíte iba v Košiciach
Zdroj: youtube.com

Pri tejto príležitosti si fanúšikovia snímky a skupiny Elán môžu pozrieť tento titul po troch desaťročiach opäť na filmovom plátne. „Film digitálne zrekonštruoval Slovenský filmový ústav (SFÚ) a v tejto podobe ho uvedie Art Film Fest v Košiciach vo štvrtok 20. júna,“ TASR o tom za organizátorov informovala Andrea Čurná.

Rockeri na plátne

Príbeh spolku cvokov, ktorí sa živia rockom, si už v čase svojho vzniku získal výnimočnú pozornosť. Réžie sa ujal Dušan Rapoš a v hlavných úlohách sa objavili členovia skupiny Elán – Jožo Ráž, Ján Baláž, príbehovú líniu zaľúbeného páru stvárnili maďarskí herci Attila Berencsi a Krisztina Csiga.

Zaujímavosťou je, že vo filme počuť pri hlavných protagonistoch iba hlas Joža Ráža.

„Jano Baláž v čase nahrávania tzv. postsynchrónov pracoval v štúdiu na albume, preto ho ‚daboval‘ Roman Luknár, čerstvý laureát ceny Art Film Festu 2019 – Hercova misia. Attilu a Krisztinu nadabovali Maroš Kramár a Zuzana Skopálová,“ ozrejmila.

Čo znamená Rabaka?

„Rabaka je staré bratislavské slovo. Pomenovanie toho, keď si kamaráti pomáhajú v núdzi,“ povedal ešte v roku 1989 autor námetu a scenára filmu, dlhoročný textár skupiny Elán Boris Filan. „Podľa mňa je podstatné, či človek verí tomu, čo robí,“ uviedol líder elánistov Jožo Ráž počas dobového spoločného televízneho rozhovoru.

Ikonickým sa stalo auto, na ktorom vo filme jazdil Jožo Ráž – červená Škoda 130RS. Tá sa na viac ako štvrťstoročie stratila z dohľadu tvorcov filmu i samotnej kapely a len sporadicky sa ozývali fanúšikovia, ktorí ju videli jazdiť v rôznych častiach Slovenska.

Dlhoročný fanúšik Lukáš toto „pátranie“ však vzal seriózne a jedného dňa ikonickú škodovku objavil v jednom z bratislavských autobazárov. Na aute boli už na prvý pohľad viditeľné odjazdené kilometre, roky na cestách i roky „oddychu“ mimo vozoviek a bez potrebnej starostlivosti a údržby.

Auto uvidia Košičania

Z autobazáru ho však Jožo Ráž kúpil a dal zreštaurovať do novej podoby. Tú si prvýkrát verejne môžu pozrieť aj návštevníci košického festivalu. „Rabakovské“ auto v modernej závodnej podobe je vystavené vo foyeri kina Slovan Hashtag.sk.

V deň premiéry digitálne zreštaurovaného filmu čaká divákov ešte niekoľko zaujímavých akcií. „Oficiálna delegácia filmu, trojica Jožo Ráž, Ján Baláž a Boris Filan, sa o 16.30 h zúčastní na autogramiáde v priestoroch foyeru kina Slovan Hashtag.sk. Špeciálne iba pre túto príležitosť sú pripravené podpiskarty s reprintom pôvodného filmového plagátu,“ dodala Čurná s tým, že po skončení autogramiády bude o 18.00 h uvedený film Rabaka, ktorý si delegácia pozrie spolu s divákmi a nasledovať bude ešte diskusia k filmu.

Ilustračné foto, youtube.com

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM