Správy

Investícia do modernizácie výroby cementárne v Turni nad Bodvou má znížiť emisie

Plány na modernizáciu výrobnej linky v cementárni v Turni nad Bodvou v okrese Košice-okolie oznámila spoločnosť CRH Slovensko.

Ilustračný obrázok k článku Investícia do modernizácie výroby cementárne v Turni nad Bodvou má znížiť emisie
Zdroj: TASR/Milan Kapusta

Projekt umožní zvýšené používanie alternatívnych palív pri výrobe cementárskeho slinku, čím sa zníži závislosť závodu od fosílnych palív a zlepší sa jeho environmentál­na stopa.

Plán modernizácie predstavuje investíciu v celkovej hodnote 18,5 milióna eur, projekt by mal byť ukončený do roku 2023. Súčasťou bude aj nová výrobná linka na alternatívne palivá.

Čakajú na pripomienky

CRH Slovensko v týchto dňoch podáva na Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR oznámenie, rovnako informuje aj okolité obce a verejnosť. Zainteresované strany budú môcť po preštudovaní plánovaného zámeru spoločnosti predložiť písomné pripomienky.

„Vďaka investičným zámerom modernizácie výroby a zlepšovaniu technických podmienok v cementárni v Turni nad Bodvou plníme naše ciele a záväzky v oblasti ochrany životného prostredia. Projekt môže priniesť viacero pozitívnych výsledkov, ku ktorým patrí nielen zníženie produkcie emisií našej cementárne, ale aj zníženie skládkovania odpadov v jej okolí,“ uviedol generálny riaditeľ spoločnosti CRH North Danube Klaus Födinger.

Nová linka na výrobu alternatívnych palív bude môcť podľa plánu spracovať 35.000 ton odpadu ročne. Alternatívne palivá, ktoré pozostávajú z nerecyklova­teľného priemyselného a komunálneho odpadu, by mohli nahradiť až 80 % zdrojov energie potrebných na výrobu slinku.

V prípade schválenia investičného zámeru sa modernizačné práce v Turni nad Bodvou uskutočnia v rokoch 2022 až 2023.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM