Lenka Fedorová Rôzne Správy

Jeseň v Košiciach: 5 miest, ktoré by nemali uniknúť žiadnemu turistovi

Byť metropolou východu nie je len tak. Košice za to vďačia množstvu atraktívnych miest, ktoré by nemali uniknúť oku žiadneho turistu.

Ilustračný obrázok k článku Jeseň v Košiciach: 5 miest, ktoré by nemali uniknúť žiadnemu turistovi
12
Galéria
Zdroj: TASR

Prečo zostať len pri tradičných pamiatkach a nezablúdiť k iným pýcham Košíc? Dóm sv. Alžbety, Vyhliadková veža i Štátne divadlo sú určite poznávacími znakmi metropoly východu. Ak sa do nej však niekto vyberie, rozhodne by mal zájsť ešte ďalej.

Kasárne/Kulturpark

Donedávna chátrajúce budovy sú po 24 miliónovej investícii historicky veľmi lákavé a v Košiciach sú centrom kultúry. Z kedysi armádneho priestoru tak vznikla kreatívna mestská štvrť, ktorá srší životom. Jeseň v Kulturparku ponúkne všetkým návštevníkom festival ARS NOVA, Svetlu porozumenia bude dominovať laserová harfa a český umelec Robert Vlasák pripravil pre priestor malého bazénu v Kunsthalle/Hale umenia site-specific inštaláciu. Úžasné prostredie navyše podčiarkne zážitok z návštevy.

Dominikánske námestie

Trhovisko na Dominikánskom námestí je v prevádzke celoročne. Na trhoch možno nakúpiť ovocie, zeleninu, kvety, priesady, včelie produkty, vlastné po domácky vyrobené predmety z dreva, prútia a pod. Špeciálnu atmosféru však majú počas Vianoc či Veľkej noci, kedy tam fungujú príležitostné trhy. Svojské čaro a neopísateľná atmosféra je zrejme dôvodom, prečo sa neustále tešia veľkej obľube. Najplnšie sú v sobotu ráno, avšak ak chcete nakúpiť bez zbytočného predierania sa, je potrebné prísť v piatok ráno.

Ulička remesiel

Čarovná historická Ulička remesiel s dobovou dlažbou a malými domčekmi láka už zďaleka. Môžete si tam nakúpiť chlieb vo voňavej pekárni i bylinky u pána bylinkára. Potrebujte opraviť kabelku? V brašnárstve žiadny problém. Taktiež tam môžete vidieť prácu umeleckého kováča alebo hrnčiara a inšpirovať sa výtvormi umeleckého stolára. Týmito slovami láka do čarovnej uličky košický magistrát. V uličke možno nájsť kováčstvo, pekárstvo, hrnčiarstvo, bylinkárstvo, brašnárstvo s opravou obuvi, čalúnnika, rezbárstvo i predajňu šperkov.

Botanická záhrada

Botanická záhrada je rozhodne ďalším miestom, ktoré by nemal obísť každý návštevník. Je vybudovaná na úpätí kopcov pri severnom okraji mesta na ploche 30 hektárov. Verejnosti je sprístupnená od roku 1950. Spolu sa tu nachádza takmer 4 000 rastlinných druhov, čím sa radí medzi najvýznamnejšie v strednej Európe. Vzácna je najmä zbierka zhruba 1 200 kaktusov a sukulentov, čo je údajne najväčšia zbierka kaktusov na celom území bývalého Československa.

Steel Aréna

Steel Aréna je najmodernejšou a jedinou multifunkčnou halou na Slovensku. Výsledkom deväťročnej snahy združenia Košická aréna je moderný stánok, ktorý, je pýchou mesta Košice a slúži širokej verejnosti. To obnovilo práce na starom Zimnom štadióne L. Trojáka a brány novej Steel Arény sa tak slávnostne otvorili 24. februára 2006. Okrem hokejových zápasov postupne vzrastal záujem agentúr o organizovanie rôznych akcií. V novembri tak bude hostiť Tomáša Klusa, Luciu Bílú, Mariu Rottrovú, muzikál Děti ráje a iné atraktívne podujatia.

Foto: Ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM