Kultúra

Jubilejný ročník osláv Dňa mesta: Tešte sa na viac ako 1000 účinkujúcich + niekoľko noviniek!

Viac ako tisíc účinkujúcich v 70 hlavných a sprievodných programoch! To všetko čaká na Košičanov a návštevníkov mesta v dňoch 30. apríla až 11. mája na okrúhlych dvadsiatych oslavách Dňa mesta Košice.

Ilustračný obrázok k článku Jubilejný ročník osláv Dňa mesta: Tešte sa na viac ako 1000 účinkujúcich + niekoľko noviniek!
Zdroj: TASR

Ako dnes novinárov informoval primátor Košíc Richard Raši, v tomto roku sa oproti minulosti objaví niekoľko noviniek. „Prvýkrát sme mohli naplno využiť veľkorysé priestory, ktoré sa premenili a zrekonštruovali v rámci projektu EHMK 2013. Svoje využitie tak v rámci osláv bude mať Kunsthalle, Kulturpark, vynovený Amfiteáter, Hrnčiarska ulica ako Ulička remesiel, či vynovené mestské parky,“ povedal Raši.

Zapoja sa aj mestské podniky

Do programovej mozaiky prispejú aj mestské podniky. Bytový podnik pripravil Dni otvorených dverí Historickej radnice, Knižnica pre mládež ponúkne Literárne Košice Jána Štiavnického, Mestské lesy organizujú Regionálny lesnícky deň, Dopravný podnik prehliadku starých a nových autobusov.

„K tohtoročným novinkám patrí spolupráca mesta pri organizovaní podujatí Košice Fest a Active life. Populárny Košický guláš okrem kulinárskej súťaže prinesie aj celodenný program pre celé rodiny,“ doplnil primátor, pričom prisľúbil, že na tejto súťaži sa aktívne zúčastní aj osobne.

Charitatívny beh

Dni mesta Košice už tradične prinášajú otvorenie sezóny v detskej železnici i ZOO, rekonštrukciu historických bojov i súťaž vlastnoručne vyrobených plavidiel Košické Benátky. „Tento rok sa nám prihlásilo rekordných 18 tímov. Teší ma, že svoje plavidlá postavia aj tri detské domovy – z Podolínca, Nižnej Kamenice aj z Košíc,“ upozornil Raši.

Práve týmto domovom sa primátor rozhodol rozdeliť výťažok z charitatívneho podujatia VSS City Run. Za každý zabehnutý kilometer na bežiacom páse umiestnenom na Hlavnej ulici venuje domovom 10 eur. „Som presvedčený, že Košičania opäť raz prejavia nielen svoju chuť športovať, ale aj podporiť dobrú vec a že na páse vybeháme aspoň 1000 eur,“ vyhlásil primátor.

Chýbať nebude ohňostroj, ani bozky pod čerešňou

Galakoncert pri príležitosti pamätného Dňa mesta Košice je premiérovým programom, v ktorom sa spojí umenie, móda a hudba v inšpiratívnom priestore veľkého schodiska pred hlavnou budovou magistrátu. Novým a nepochybne atraktívnym bodom programu bude aj ohňostroj.

Hlavná časť programov ostáva i tento rok v samotnom srdci mesta, na Hlavnej ulici, kde oslavy začínajú tradičným stavaním mája a ľudovou veselicou. Nebude chýbať ani Trh tradičných remesiel, či Cassovia retro – prehliadka historických automobilov. Zamilovaní sa určite zúčastnia Bozkávačky pod čerešňou, alebo sa zabavia na Tancovačke s Miguelom.

O priazeň publika zabojujú mladé kapely v súťaži ROKOKO. Súčasťou slávnostného ceremoniálu bude udeľovanie Cien mesta a primátora významným osobnostiam a kolektívom. Rozpočet na bohatý program Dní mesta tvorí suma 46 000 eur, pričom ďalších 30 000 predstavuje príspevok hlavného sponzora podujatia U.S. Steel Košice.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM