Veronika Ondo-Cholewová Správy Rôzne

K Vinianskemu jazeru migrujú žaby, ich počty každým rokom klesajú

Vinianske jazero, ktoré leží blízko Zemplínskej šíravy pri obci Vinné, je v tomto období tradične spojené s migráciou žiab.

Ilustračný obrázok k článku K Vinianskemu jazeru migrujú žaby, ich počty každým rokom klesajú
Foto: Veronika Ondo-Cholewová / Zdroj: Dnes24.sk

Zároveň ide v rámci okresov Michalovce a Sobrance o jednu z lokalít, kde dochádza dlhodobo k najväčšiemu úhynu týchto obojživelníkov, a to najmä pre činnosť človeka.

Ropuchy

„Na Vinianskom jazere môžeme pri tiahnutí pozorovať hlavne ropuchu bradavičnatú a v menšej miere skokana hnedého, no ak budete mať šťastie, natrafíte aj na rosničku zelenú,“ priblížil strážca Chránenej krajinnej oblasti (CHKO) Vihorlat Ján Vataha.

Výrazný pokles početnosti populácie spôsobila podľa ochranára za posledné roky aj urbanizácia v okolí jazera.„Väčšina miest, kde žaby migrovali z lesa do jazera, je aj pre nich obrovskou prekážkou, keďže priestor, kde migrovali, je na mnohých miestach prehradený alebo zastavaný a znemožňuje im prechod k vode. V posledných rokoch je aj premávka na jazere väčšia a tento faktor tiež výrazne ovplyvňuje početnosť populácie. Celkovo oslabená populácia potom horšie reaguje na ďalšie vplyvy,“ vysvetlil Vataha.

Migrácia

Najväčšia migrácia s cieľom rozmnožovania prebieha v severnej časti jazera. Na vybraných miestach boli umiestnené upozornenia a obec Vinné osadila v severnej časti cesty okolo jazera závoru.

„Stavať zábrany pozdĺž prístupovej cesty v tejto lokalite je nemožné pre súkromné pozemky. Zo skúsenosti z posledných rokov pri realizácii opatrení počas migrácie aj napriek osadenej závore a apelovaniu strpieť a neohrozovať v priebehu pomerne krátkej doby toto prirodzené správanie živočíchov sme zistili, že ani zákazové značky a množstvo upozornení na trase mnoho vodičov vôbec nerešpektuje,“ uviedol Vataha.

Koronavírus

Značky osadené tento rok podľa strážcu viac menej zábavným spôsobom vyzývajú ľudí a vodičov na to, aby počas migrácie obmedzili cestu na aute popri jazere a radšej dali prednosť prechádzke.

Premiestňovanie žiab v spolupráci so školami sa tentoraz vzhľadom na hrozbu nákazy novým koronavírusom nebude realizovať.

Sledujte nás aj na Facebooku a Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z domova i zo sveta.

Zachytené v obrazoch: Na takéto úkazy môžete naraziť pri Vinianskom jazere
5
Galéria
Foto: Veronika Ondo-Cholewová / Zdroj: Dnes24.sk

Foto: archív

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM