Eva Mikulová Samospráva

Kandidátov na vedúcich odborov v Úrade Košického samosprávneho kraja vypočuli verejne

KSK prenášal verejnú prezentáciu z Východoslovenskej galérie v Košiciach naživo aj na webe kraja, kvôli transparentnosti. Hľadajú sa šiesti vedúci odborov.

Ilustračný obrázok k článku Kandidátov na vedúcich odborov v Úrade Košického samosprávneho kraja vypočuli verejne
6
Galéria
Zdroj: KSK

Úrad Košického samosprávneho kraja (KSK) vypočul kandidátov na vedúcich svojich odborov. V rámci výberových konaní sa dnes vo Východoslovenskej galérii v Košiciach uskutočnili verejné prezentácie.

Verejné výberové konanie

Hoci zákon verejné predstavenie uchádzačov neprikazuje, úrad chce opatrením zvýšiť transparentnosť pri obsadzovaní kľúčových postov. Predseda KSK Rastislav Trnka týmto krokom plní svoj predvolebný sľub. „Je to nepovinná časť výberového konania, ktorá umožnila verejnosti zoznámiť sa s najlepšími kandidátmi. Zároveň im ponúkla priestor, v rámci ktorého mohli uchádzačom položiť konkrétne otázky. Takouto verejnou prezentáciou chceme stransparentniť proces výberových konaní, nakoľko ide o dôležité vedúce pozície úradu. Naším cieľom je, aby tieto posty zastávali ľudia, ktorí sú maximálne kvalifikovaní, o čom sa môže presvedčiť aj široká verejnosť. Chceme vylúčiť akékoľvek pochybnosti o prípadnej spriaznenosti zamestnancov, alebo o ich nedostatočných odborných znalostiach,“ uviedol Trnka.

Aktuálne Úrad KSK vyberá vedúcich šiestich odborov – dopravy, sociálnych vecí, kultúry a cestovného ruchu, financií, projektov a investícií a tiež odboru SO pre IROP. „Minulý týždeň sa na úrade konali písomné a ústne časti výberových konaní. Na základe výsledkov určila výberová komisia poradie uchádzačov, pričom na verejnú prezentáciu boli pozvaní tí, ktorí v písomnej a ústnej časti preukázali úspešnosť nad 70 %,“ vysvetlil Trnka. Po písomnej a ústnej časti pohovorov je jasné, že neuspel žiaden z kandidátov na vedúceho odboru dopravy. Toto výberové konanie sa bude opakovať.

Všetci prihlásení vo výberovom konaní dali súhlas aj na vypočutie s prístupom verejnosti. No keďže túto časť voľby nevyžaduje zákon, nie je pre uchádzačov povinná. Kandidát môže vo výberovom konaní uspieť aj v prípade, že sa nezúčastní, respektíve sa odmietne zúčastniť verejnej prezentácie. Na predstavenie každého z kandidátov bolo vyčlenených 20 minút.

Prenos z podujatia sledovala verejnosť naživo prostredníctvom webu KSK: Okrem výberovej komisie mohli uchádzačom klásť otázky aj prítomní a diváci živého prenosu, prostredníctvom mobilnej aplikácie.

Zdroj: kosice.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM