Alexandra Kolínská Kultúra

Kláštor v Lorinčíku je otvorený: Poskytuje útočisko tým, ktorí to potrebujú!

Slávnostným požehnaním uviedli do života nový kláštor Rádu bosých karmelitánov v košickej mestskej časti Lorinčík. Pre záujemcov o duchovné cvičenia je vybudovaná samostatná časť.

Ilustračný obrázok k článku Kláštor v Lorinčíku je otvorený: Poskytuje útočisko tým, ktorí to potrebujú!
Zdroj: TASR

Prví karmelitáni prišli do Lorinčíka v roku 2006, pričom tu založili novú karmelitánsku mužskú komunitu. Rád v tejto lokalite dostal darom pozemok, ktorý od počiatku plánoval využiť na stavbu kláštora. Tá sa začala následne v roku 2010.

Ako sme vás nedávno informovali, Bosí karmelitáni otvárajú v meste nový kláštor, ktorý bude slúžiť aj verejnosti.

„Nemuseli sme ísť do žiadnych pôžičiek, organizácie zo zahraničia pozitívne zareagovali na naše prosby a poslali nám finančnú pomoc, určite veľkou čiastkou prispela aj naša krakovská provincia, ktorej sme súčasťou, no ale asi tak v najväčšej miere nám pomohli príspevky veriacich z celého Slovenska. Veľká vďaka všetkým,“ uviedol na margo financovania výstavby predstavený kláštora Andrej Valent.

Samostatná časť pre návštevníkov

V novej budove stojacej blízko lesa sú podľa jeho slov izby pre ôsmich rehoľníkov, zároveň je tam samostatná časť určená pre záujemcov o duchovné cvičenia a obnovu. „Kláštor teda bude v maximálnej miere spĺňať naše rehoľné potreby, ale na druhej strane je to tiež odvážne dielo, pretože sme časť kláštora určili na duchovný pobyt pre našich návštevníkov – ľudí zvonku,“ podotkol Valent.

Požehnať prišiel aj arcibiskup Bober

Na nedeľňajšom požehnaní rehoľných priestorov v Lorinčíku sa zúčastnil aj košický arcibiskup – metropolita Bernard Bober. „Rehole boli vždy takými útočišťami pre chudobných, pre ľudí, ktorí stratili pokoj, stratili mnoho vecí, stratili aj Boha. Kláštory boli stále miesta, kde sa vytvorila oáza takého stíšenia, pokoja, kde nachádzali ľudia samých seba, stratený pokoj. Verím, že tento priestor bude slúžiť podobnému účelu.“

Čo je karmelitánstvo

Metropolita poprial rehoľníkom, ktorí budú obývať nový kláštor Panny Márie Karmelskej a sv. Jozefa, veľa síl a aby medzi sebou nachádzali zhodu, „aby to karmelitánske – bosé, chudobné, ktoré je od začiatku s rehoľou karmelitánov spojené, aby toto všetko tu rástlo a postupne sa aj viac dalo do duchovnej ponuky našej arcidiecézy,“ poznamenal Bober.

Rád bosých karmelitánov je kontemplatívno-apoštolské spoločenstvo, ktoré spája rozjímavú modlitbu s apoštolátom. V súčasnosti tvoria komunitu v Košiciach traja kňazi a jeden rehoľný brat. Súčasťou nového kláštora je aj kaplnka, ktorá bude okrem rehoľníkov prístupná počas dňa aj pre verejnosť.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM