Tlačové správy

Klimatizácia vôbec nemusí byť žrút energie. Poradíme vám, ako ju používať skutočne efektívne.

Zvažujete klimatizáciu do bytu? Nebojte sa zvýšeného nárastu spotreby energie. Klimatizácia sa dá používať naozaj efektívne. My vám poradíme, ako na to.

Ilustračný obrázok k článku Klimatizácia vôbec nemusí byť žrút energie. Poradíme vám, ako ju používať skutočne efektívne.
Zdroj: ZSE

Máte strach, že klimatizácia zaťaží váš rodinný rozpočet a s neistými cenami energií si ju nebudete môcť dovoliť? Tohto problému sa nemusí báť. Dnešná moderná klimatizácia do bytu či do domu je vyrobená tak, aby bola čo najviac zhovievavá k vášmu zdraviu a zároveň bola čo najúspornejšia.

Okrem prémiových vlastnostní klimatizácii, ktoré vám vie zriadiť napríklad ZSE, môžete znížiť spotrebu energie vašej klimatizácie aj vy. Stačí, ak budete využívať vašu klimatizáciu efektívne. Neviete ako na to? My áno.

Rady a tipy na efektívne využívanie klimatizácie

Vďaka efektívnemu využívaniu, vaša klimatizácia spotrebuje značne menej energie a zároveň vydrží dlhšie bez porúch. Pozrite sa na základné kroky, ktoré by ste pri používaní mali dodržiavať, ak chcete ušetriť na energiách a účtoch za opravy. Naviac efektívne využívanie má vplyv aj na vaše zdravie.

Dodržujte ideálny teplotný rozdiel

Klimatizácia je vhodná na celoročné používanie, v lete vám priestor príjemne schladí a v zime zase miestnosť vykúri. S teplotnými rozdielmi to však nepreháňajte. V prvom rade veľké výkyvy môžu zaťažiť váš organizmus a miesto príjemného pocitu zostanete doma ležať v posteli s nachladnutím.

Tohto pravidla sa držte najmä počas letných mesiacov. Pokiaľ sú vonku vysoké horúčavy, nesnažte sa vychladiť priestor vášho domova až moc. Ideálne je päť stupňový rozdiel. Ide aj o váš organizmus ale aj o zaťaženie klimatizácie. Pri veľkých rozdieloch musí klimatizácia pracovať na plné obrátky a tým sa zvyšuje aj jej spotreba energie.

Neustále vypínanie a zapínanie

Viacerí vlastníci klimatizácie si myslia, že ak zariadenie po čase na chvíľu vypnú a po hodinke zase zapnú, ušetria tak na spotrebe energie. Bohužiaľ sú na omyle.

Časté zapínanie a vypínanie klimatizácie prvotne škodí samostatnej klíme. Zariadenie, s ktorým je zaobchádzané takýmto spôsobom sa častejšie kazí a vydrží oveľa menej. A spotreba energie pri krátkych intervaloch vypnutého zariadenia taktiež neklesne. Je to práve naopak.

V prvom rade ide o to, že miestnosť sa v lete oteplí a v zime ochladí, potom ako zapnete klímu, klimatizácia musí vyvinúť vyšší výkon a spotrebúva tak veľké množstvo energie. Naviac aj samotné spustenie a vypnutie je žrútom energie.

Neodborná inštalácia

Klimatizácie, ktoré sú zapojené neprofesionálnou službou, možno fungujú na prvý pohľad rovnako ako tie, ktoré boli zapojené profesionálmi. No opak je pravdou.

Profesionálni zamestnanci ZSE vedia už od začiatku určiť, kde je ideálne miesto na umiestnenie klimatizačnej jednotky, aby bola čo najefektívnejšia. Pred samotnou inštaláciou totižto prídu na obhliadku priestoru, kde vám pomôžu vybrať aj typ najvhodnejšej klimatizácie. Klimatizácia nemusí byť tým pádom pustená na plné obrátky a tým klesá aj spotreba energie.

Pravidelný servis

Nezabúdajte ani na pravidelný servis klimatizácie. Poškodená klimatizácia nemusí dostatočne fungovať a vy len plytváte spotrebovanou energiou. Servisné prehliadky vedia odhaliť aj minimálne chyby a vy tak ušetríte za spotrebu energie ale aj za opravu, ktorá pri menších chybách je vždy lacnejšia.

Zvažujete kúpu klimatizácie a odrádza váš výška, ktorú musíte investovať? V ZSE sa dá zaobstarať klimatizácia na splátky. Na začiatku zaplatíte len malú časť z celkovej sumy a užívate si príjemné vychladené či vykúrené priestory.

(PR) – Za obsah a fotografie zodpovedá objednávateľ tejto správy

Zdroj: ZSE
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM