Alexandra Kolínská Kultúra

Koniec projektu Európskeho hlavného mesta kultúry? Naopak. Toto všetko nás ešte čaká...

Kultúrne aktivity v Košiciach pokračujú aj po skončení projektu. Organizácia K13 - Košické kultúrne centrá sa stará o kultúrny program v meste naďalej. Počas prvého polroka zorganizovala 284 podujatí, z ktorých sa 145 uskutočnilov priestoroch Kulturparku. Aký bude ďalší program?

Ilustračný obrázok k článku Koniec projektu Európskeho hlavného mesta kultúry? Naopak. Toto všetko nás ešte čaká...
Zdroj: TASR

„Najviac sa na kultúrnom poli dialo v máji, kedy bolo v jednotlivých zariadeniach 72 akcií. Šesť mesiacov je za nami a ďalších šesť pred nami. Košičania sa majú na čo tešiť, pretože na nich čaká ešte nejedno prekvapenie,“ povedal programový riaditeľ K13 Vladimír Beskid.

Úspešný kultúrny rok majú Košice za sebou

Za veľký úspech považuje plynulý prechod veľkého európskeho projektu Európskeho hlavného mesta kultúry Košice 2013 na spoločnosť K13 – Košické kultúrne centrá, ktorá napĺňa kultúrou štyri hlavné investičné celky – Kasárne/Kulturpark, Kunsthalle/Halu umenia, SPOTs a Amfiteáter. Práve v nich sa organizovali takmer všetky podujatia.

„Pre mňa je veľmi dôležité, že sa nám podarilo naplniť našu ambíciu udržať si medzinárodné vzťahy v oblasti kultúry, pripraviť veľké medzinárodné festivaly a rozvíjať komunikáciu v širšom európskom priestore. A, samozrejme, podporiť košickú lokálnu scénu,“ dodal Beskid. V tejto súvislosti spomenul predovšetkým retrospektívnu prezentáciu tvorby profesora Petra Rónaia z Fakulty umení Technickej univerzity Košice či koncert k 70. výročiu narodenia hudobného skladateľa Jozefa Podprockého.

Čo bude s kultúrnymi aktivitami ďalej?

„V druhom polroku budú pre nás asi najdôležitejšie veľké medzinárodné podujatia, a to bienále Sound City Days/Mesto zvuku (18.-21.9.), čo je ojedinelý formát v strednej Európe venovaný zvukovému umeniu, frekvenciám, rádiovému umeniu, interaktívnym inštaláciám, alebo Biela noc 4. októbra,“ upozornil ďalej Beskid.

Nemenej zaujímavé budú divadelné dni v druhý októbrový týždeň s preferenciou divadla telesného, tanečného, experimentálneho a v novembri to bude festival súčasnej vážnej hudby ARS Nova v spolupráci so Štátnou filharmóniou Košice. Hviezdou večera bude lotyšský huslista Gidon Kremer.

Kultúra v Košiciach sa naďalej rozvíja

Jednotlivé podujatia sa nekonajú len v kamenných inštitúciách, ale kultúra ťahá ľudí aj von, do verejného priestoru. Len nedávno sa skončil obľúbený festival USE THE C!TY, v uliciach mesta prežijú Košičania Bielu noc, vonku bude Sound City Days alebo Leto v parku. Verejný priestor sa mení aj v sochárskom prevedení v menších flexibilných architektúrach.

„Som rád, že sa naďalej rozvíja spolupráca s našimi partnermi, ktorí pripravili a pripravujú veľmi zaujímavé a úspešné programy, na ktorých participujeme. Či už to boli Imaginácie, Festival divadiel strednej Európy, Cassovia Folkfest, Festival lokálnych televízií Zlatý žobrák či v týchto dňoch festival židovskej kultúry Mazal Tov! a ďalšie. Podarilo sa nám udržať komunikáciu v spoločnom prostredí, čo je veľmi dôležité,“ zdôraznil programový šéf K13. Za úspech tiež považuje to, že sa podarilo rozbehnúť grantový systém mesta Košice a získať približne 200.000 eur pre iné subjekty. „Celá kultúra v meste sa spojila a navzájom sa prelína. Najpodstatnejšie je, že sa dobre naštartovala udržateľnosť všetkých kultúrnych zariadení, ktoré boli nosnými investíciami projektu EHMK,“ uzavrel Beskid.

foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM