Alexandra Kolínská Samospráva

Kosenie v Košiciach by už malo prebiehať hladko: Mesto kúpilo Pavúka do ťažkých terénov!

Košický magistrát zaobstaral nový stroj na uľahčenie práce, diaľkovo riadenú svahovú kosačku pod názvom Pavúk. Podľa mesta má slúžiť na kosenie ťažko dostupných terénov.

Ilustračný obrázok k článku Kosenie v Košiciach by už malo prebiehať hladko: Mesto kúpilo Pavúka do ťažkých terénov!
Zdroj: Dnes24.sk

Mesto Košice sa môže popýšiť diaľkovo riadenou svahovou kosačkou. Spider ILD02 je určený predovšetkým na údržbu členitého a neprístupného terénu až do sklonu 55 stupňov, zároveň je však veľmi dobre použiteľný aj na kosenie rovných plôch.

„Pavúk je konštruovaný tak, aby si poradil s náletovými drevinami, dlhodobo nekosenou trávou, ale aj s úpravou parkových plôch, kde sa vyžaduje vysoká kvalita zostrihu trávy. Ide o univerzálny stroj, ktorý je primárne určený na profesionálne využitie. Spider sa využíva predovšetkým na kosenie svahov pri komunikáciách, pri údržbe vojenských a armádnych priestorov, zatrávnených skládok, elektrární, letísk, ale aj golfových ihrísk, či iných športovísk,“ informuje Miroslav Sambor z magistrátu.

Kosačka je vhodná aj pre údržbu okolia vodných plôch, riečnych tokov a vodných diel (priehrady, protipovodňové va­ly).

Väčšinu komponentov stroja vyrobili z ľahkých ušľachtilých zliatin, čo zaručuje jeho nízku hmotnosť 335 kg. „Spoločne s pohonom všetkých štyroch kolies tak zaisťujú maximálnu šetrnosť k prírode. Svahovú dostupnosť a bezpečnosť prevádzkovania v náklone je možné zvýšiť inštaláciou hydraulického stabilizačného navijaka. Patentované príslušenstvo umožňuje bezpečnú manipuláciu so strojom v náklone od 0 – 55 stupňov,“ uvádza.

Navijak pracuje automaticky a je zosynchronizovaný s pohybom kolies, čím sa zaručuje veľmi komfortná obsluha. Rozmery stroja sú 1640×1430×920 mm, spotreba paliva (bezolovnatý benzín) je 3l/h a produktivita práce 7000 m2/h. Stroj dosahuje maximálnu rýchlosť 8 km/h. Objem palivovej nádrže je 16 a olejovej 9 litrov.

Foto: Magistrát mesta Košice

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM