Správy

Košičania budú hlasovať! Projekt výstavby 400 bytov vzíde zo súťaže architektov

Výstavbu okolo 400 bytov a kultiváciu okolia medzi mestskými časťami (MsČ) Košice-Sídlisko KVP a Košice-Západ avizuje na trojhektárovom pozemku investor K. M. Trade.

Ilustračný obrázok k článku Košičania budú hlasovať! Projekt výstavby 400 bytov vzíde zo súťaže architektov
26
Galéria
Zdroj: TASR

Ako uviedol konateľ spoločnosti Miroslav Kacej, projekt vzíde z medzinárodnej urbanistickej súťaže architektov. S výstavbou by sa mohlo začať približne o dva roky.

Podľa Kaceja je projekt v prípravnom štádiu, riešenie územia majú vyhodnocovať odborníci. „Máme už nejaké požiadavky na architektov, napríklad, že minimálne polovicu územia musí tvoriť park, kde budú detské ihriská, športoviská či pobytové relaxačné zóny,“ povedal s tým, že v blízkosti Wuppertálskej ulice je aktuálne neudržiavaná zeleň. Úvodné výsledky súťaže budú podľa jeho slov známe v prvých mesiacoch nasledujúceho roka.

Verejnosť bude hlasovať

„Po vyhodnotení návrhov od architektov budeme chcieť zvolať v MsČ stretnutie s občanmi a predostrieť im návrh. Do projektu plánujeme zapojiť aj verejnosť,“ povedal.

Jedným z dôvodov je podľa Kaceja aj petícia, ktorú obyvatelia spísali proti podobnému plánovanému projektu rovnakého investora na Idanskej ulici v Košiciach. Ako potvrdil, aj tento pozemok pôvodne patril mestu a územný plán takúto výstavbu povoľuje.

„Občianska verejnosť sa možno bude môcť zapojiť aj prostredníctvom ankety, aby sa vyjadrila, ktorý projekt sa jej najviac páči,“ dodal s tým, že má ísť o verejne prístupné územie, respektíve nemá slúžiť len obyvateľom plánovaných novostavieb bytových domov.

Kacej celkovú výšku investície nateraz nevie odhadnúť. „Ešte nemáme plány, projekty, presný počet bytov ani rozsah občianskej vybavenosti. Hovoríme však o desiatkach miliónov eur,“ dodal.

Ilustračné foto, TASR

Košice-Západ
26
Galéria
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM