Alexandra Kolínská Kultúra

Košičania na železničke zočili silné divadlo: Tanec iskier nad hlavami cestujúcich, aké už inde nezažijete!

Zažiť úžasnú atmosféru parného vlaku v nočnej prevádzke, ponúkla v sobotu v rámci festivalu Biela noc Košická detská historická železnica. Nevšedné divadlo dotvorili svetelné inštalácie, doplnené o umelecké, dramatické a hudobné predstavenia.

Ilustračný obrázok k článku Košičania na železničke zočili silné divadlo: Tanec iskier nad hlavami cestujúcich, aké už inde nezažijete!
Zdroj: TASR

Najväčším lákadlom bol neprehliadnuteľný prúd žeravých iskier nad komínom rušňa, ktorý s okolitou krajinou vytváral priam magický obraz. Zastavením parnej trakcie na Slovensku koncom 70-tych rokov prišli milovníci železníc o nevšedné večerné divadlo. Unikátny tanec iskier nad hlavami cestujúcich tak možno zažiť už len na jedinom mieste na Slovensku – na jar a na jeseň v Košiciach. Dvakrát do roka ho pripravujú dobrovoľníci z občianskeho združenia Detská železnica Košice.

„Prvý krát sme využili možnosť zorganizovať originálnu vizuálnu šou pred dvoma rokmi počas košickej Bielej noci, v rámci sprievodných podujatí Európskeho hlavného mesta kultúry 2013. Záujem o podujatie v hlavnej úlohe s najstaršou prevádzkovanou parnou lokomotívou na Slovensku i v strednej Európe – Katkou nás ohromil. A tak v tradícii pokračujeme,“ povedal Ľubomír Lehotský, riaditeľ detskej železničky a predseda občianskeho združenia Detská železnica Košice.

Počas Noci svetiel, ako túto akciu na železničke nazvali, je najväčší záujem práve o nočné jazdy. Parná lokomotíva vytvára osobité divadlo v podobe netradičného ohňostroja lietajúcich hviezdičiek. „Takéto predstavenie sa počas bežnej prevádzky nedá vidieť, nakoľko Katka premáva iba počas dňa. Preto chceme návštevníkom Noci svetiel priblížiť parnú prevádzku aj v inom svetle,“ vysvetlil Igor Holéczy z občianskeho združenia Detská železnica Košice, pričom dodal, že záujem návštevníkov v tomto roku bol ohromujúci. „Prišlo sem do 4000 ľudí, čo nás skutočne veľmi prekvapilo, ale samozrejme nás takýto záujem teší a zaväzuje,“ dodal.

Počas Bielej noci sa rozžiarilo aj centrum mesta. Fotogalériu z mesta nájdete TU.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM