Eva Mikulová Správy

Košičania otvorili príbytky Ukrajincom: Ako objavujú naše mesto po boku Milana Kolcuna?

Bezplatné prehliadky pre ukrajinské ženy a deti sú čoraz populárnejšie. „Dôležitá je i duševná potrava,“ tvrdí Milan Kolcun.

Ilustračný obrázok k článku Košičania otvorili príbytky Ukrajincom: Ako objavujú naše mesto po boku Milana Kolcuna?
7
Galéria
Foto: Eva Mikulová

Je niekoľko minút pred dvanástou a pred Dómom sv. Alžbety už postáva hlúčik ukrajinských žien a detí. Onedlho na svojom ikonickom bicykli prichádza i sprievodca Milan Kolcun. Bicykel zamkne, prehodí pár slov s okoloidúcimi Košičanmi a prehliadka sa môže začať.

Takýto obrázok sa vám naskytne každý utorok na pravé poludnie, kedy začínajú bezplatné prehliadky nášho mesta pre vojnových utečencov, konkrétne pre ženy s deťmi z Ukrajiny.

Potulky v ruštine

Skupina asi päťdesiatich žien a detí nadšene počúvali sprievodcu, ktorý je skutočným profesionálom. Ako nám Milan prezradil, rusky vie dobre, pretože tento jazyk aj učil. Zároveň perfektne ovláda španielčinu aj angličtinu.

Skvelou ruštinou návštevníčky privítal a postupne im ukázal to najzaujímavejšie, čo v Košiciach máme.

Počasie nám prialo a tak sme za hodinku spolu s Ukrajinkami prešli časť historického centra. Zastavili sme sa pri Dolnej bráne, erbe mesta, v malebných bočných uličkách.

Milan nezaprel v sebe výborného a vtipného rozprávača a mnohokrát vyčaroval na tvárach turistiek úsmev aj smiech. Dozvedeli sa tiež i o významných osobnostiach z nášho mesta ale aj to, prečo sú Košičania a Košičanky také pekné.

Bolestné vojnové osudy

S Ukrajinkami sme na prehliadke prehodili pár slov. Väčšina z nich je tu len prechodne a po niekoľkých dňoch idú za svojimi príbuznými do sveta.

Marína so synom Igorom tu však ostáva: „Má päť rokov a začne tu chodiť do škôlky. Ja by som sa chcela zamestnať v obchode. Som predavačka.“ Doma na Ukrajine ostal jej manžel Igor, o ktorého sa veľmi bojí. Pochádzajú z dediny pri Kyjeve.

Ženy z Ukrajiny majú za sebou bolestné vojnové príbehy, o ktorých nie každá chce rozprávať. V Košiciach mnohé našli nový domov a i Košičania im otvorili svoje príbytky. Jedným z nich je i Milan Kolcun, u ktorého prechodne bývali dve Ukrajinky.

„Chcel som im spríjemniť pobyt, a tak som sa rozhodol, že im urobím prehliadku. A tak mi napadlo, že urobím prehliadky pre viacerých. Svoj nápad som zdieľal na sociálnych sieťach v rôznych skupinách a ani som nečakal, aký to bude mať úspech,“ hovorí Milan o prvotnom impulze na takúto akciu.

„Človek totiž potrebuje i duševnú potravu, nielen telesnú. A ja som veľmi rád, keď ich trochu dokážem rozveseliť a zabaviť,“ dodal.

Ukrajinským ženám sa prehliadka veľmi páčila a Milan sľúbil, že kým bude záujem, tieto bezplatné utorkové prehliadky pre utečencov bude robiť. Zatiaľ boli tri.

Čítajte viac:

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM