Samospráva

Košičania sa dočkajú noviniek: Akvaparku, záchytných parkovísk i zmien v doprave

Na štvrtkovom stretnutí sa na tom zhodli predseda KSK Rastislav Trnka a nový košický primátor Jaroslav Polaček.

Ilustračný obrázok k článku Košičania sa dočkajú noviniek: Akvaparku, záchytných parkovísk i zmien v doprave
6
Galéria
Zdroj: TASR

Integrovaný dopravný systém, záchytné parkoviská po obvode Košíc, cyklotrasy a výstavba akvaparku sú prioritnými projektmi, na ktorých chcú spolupracovať mesto Košice a Košický samosprávny kraj (KSK). Na štvrtkovom stretnutí sa na tom zhodli predseda KSK Rastislav Trnka a nový košický primátor Jaroslav Polaček.

Spolupráca mesta a kraja podľa Trnku v minulosti dlhodobo nebola ideálna. „Som veľmi rád, že spolupráca konečne začína nadobúdať reálne kontúry a bude mať v konečnom dôsledku aj reálny prínos pre obyvateľov mesta Košice aj vyššieho územného celku,“ povedal Trnka.

Pohodlnejšie cestovanie

Jedným zo spoločných projektov bude Integrovaný dopravný systém (IDS), ktorý má priniesť pohodlnejšie cestovanie, eliminovať nárast počtu áut a šetriť financie. Hlavným cieľom je zvýšiť kvalitu služieb a prilákať viac cestujúcich do verejnej dopravy.

„Jedným cestovným lístkom sa bude môcť napríklad obyvateľ Michaloviec dostať do práce v U. S. Steel. K ďalším výhodám patria ľahko zapamätateľné časy odchodov a príchodov spojov, garantované prestupy či jednotné prepravné podmienky,“ uviedol Trnka. Prvé výsledky v rámci IDS by podľa neho mali byť viditeľné budúci rok.

Kraj už v minulosti vytvoril spoločnosť ORID, s.r.o., ktorej spoločníkom mala byť župa aj mesto. Napokon do nej vstúpil iba kraj.

„Sme pripravení na reštart tejto spoločnosti tak, aby sme mohli zrealizovať projekt Integrovaného dopravného systému v spolupráci s Košickým samosprávnym krajom. Tento zámer je dôležitý aj pre čerpanie eurofondov pre verejnú dopravu, ktoré je podmienené práve vytvorením IDS,“ konštatoval Polaček.

Záchytné parkoviská

Na IDS bude nadväzovať výstavba záchytných parkovísk po obvode Košíc, ktoré majú pomôcť riešiť aj problém parkovania v meste. Obmedziť by sa mal počet áut v centre a ľuďom, ktorí prichádzajú do Košíc, zrýchli prepravu.

Záchytné parkoviská sa budú stavať na okraji mesta v rámci piatich príjazdných ciest, pričom na ne nadviažu linky mestskej dopravy. Podľa Polačeka bude potrebné zaoberať sa touto otázkou aj vzhľadom na prílev návštevníkov pri budúcoročných majstrovstvách sveta v hokeji.

Akvapark pre Košičanov

Ako ďalej informoval Trnka, KSK pripravuje projekt výstavby akvaparku s využitím geotermálneho vrtu v blízkosti Košíc. „KSK pracuje na tomto projekte už niekoľko mesiacov, nechcem hovoriť detaily, ale vyzerá to dobre, prvé kroky boli uskutočnené,“ povedal. Konkrétne miesto thermalparku neprezradil, po dohode s mestom by však malo byť dostupné košickou MHD. „Musíme právne ošetriť prístup k potenciálnemu geotermálnemu vrtu, potom sa musí tento geotermálny vrt realizovať a následne sa bude hľadať investor, ktorý by dobudoval komerčnú časť,“ priblížil Trnka ďalší postup. KSK vystupuje v prípade vrtu v pozícii investora a chce byť jeho výlučným vlastníkom, aby sa vyhlo problémom pri jeho využití.

Primátor povedal, že cieľom mesta nie je investovať peniaze do výstavby, ale byť maximálne súčinný pri jeho čo najskoršej realizácii a zabezpečiť spojenie prostredníctvom MHD.

K volebným prioritám šéfov oboch samospráv patrila výstavba cyklotrás. Dokončiť chcú projekt medzinárodnej trasy Eurovelo 11, ktorá prepája významné európske mestá cyklistickými komunikáciami.

Festival mládeže

Táto trasa môže vytvoriť jeden z nosných produktov cestovného ruchu v kraji a umožní zlepšiť dopravnú obslužnosť pre cyklistov. Trasa v rámci mesta Košice má byť dlhá 45 kilometrov. Povedie popri obciach na juhu okresu Košice-okolie, do mesta vstúpi v mestskej časti Krásna a povedie po Obišovce. Projekt Eurovelo 11 by mal byť na území kraja ukončený v roku 2023.

Predmetom spoločných rokovaní bol aj Európsky olympijský festival mládeže v roku 2021. Polaček konštatoval, že obe samosprávy vytvoria pracovnú skupinu a spoločne požiadajú vicepremiéra pre investície o stretnutie a vyjasnenie finančnej podpory zo strany vlády. „Ak finančné prostriedky nezískame, ja som pripravený celý tento projekt zastaviť,“ dodal.

Ilustračné foto, TASR

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM