Eva Mikulová Správy

Košičania sa spojili za záchranu užitočných dážďovníkov, robotníci im mali "zalepiť" domov, FOTO

Na sociálnej sieti píšu rozhorčení Košičania o tom, že pri zatepľovaní bloku na sídlisku KVP robotníci nebrali ohľad na vzácne vtáky a zalepili niektoré hniezdiace dutiny.

Ilustračný obrázok k článku Košičania sa spojili za záchranu užitočných dážďovníkov, robotníci im mali "zalepiť" domov, FOTO
6
Galéria
Zdroj: Lucia Hromadová , bratislava.dnes24.sk

Zatepľovanie budov je v móde a má síce mnoho benefitov, ale i pri tejto činnosti by sa malo dbať na životné prostredie. Všímavým obyvateľom na sídlisku KVP neuniklo, že pri zatepľovaní bloku na Zombovej ulici robotníci zalepili aj hniezdiace dutiny dážďovníkov.

Výzva na sociálnej sieti

„Prosíme všetkých ľudí, aby pomohli zachrániť životy dáždovníkov, ktorým včera 25. júna zalepili niektoré hniezdiace dutiny pri zatepľovaní vežiaka na Zombovej ulici KVP! Nebol urobený posudok, no i napriek tomu stavba pokračovala až na vrch, kde majú tieto vzácne a užitočné tvory svoje hniezda. Robotníci ich svojou prítomnosťou plašia a stresujú, čo rozhodne neprospieva ani samotným dáždovníkom, ani mláďatám!? Ako je možné zatepľovať okolie zákonom chránených živočíchov bez adekvátneho posudku od odborníka?,“ vyzýva obyvateľka Magdaléna Zavatzka.

Ako informuje, tak už podala aj sťažnosť na úrad životného prostredia, aby okamžite zjednali nápravu, otvory sprístupnili a zatepľovacie práce na čas zastavili.

Starosta víta ekologické aktivity

O probléme sme informovali aj starostu MČ KVP Ladislava Lorinca, ktorý situáciu preverí. Ako povedal, mestská časť podporuje takéto „green“ aktivity. „Ak bude potrebné, tak sa aktívne zapojíme do riešenia tohto problému. Sami vyzývame našich obyvateľov, aby nás o takýchto veciach informovali. Ekológia a životné prostredie nám nie je ľahostajné,“ uviedol pre Košice24.sk starosta.

Dážďovníky nás chránia aj pred komármi

Dážďovník dokáže počas letu vyvinúť rýchlosť až 120 kilometra za hodinu a je tak najrýchlejším vtákom na svete v lietaní len s pomocou vlastných krídel. Dážďovníky sa dožijú až 21 rokov, ale priemerný vek je len okolo siedmich rokov. Za ten čas nalietajú až 45 miliónov kilometrov. Ulovia veľké množstvá lietajúceho hmyzu. Jeden pár počas kŕmenia mláďat dokáže uloviť až 20-tisíc komárov denne. Tieto vtáky za letu lovia, pijú, a dokonca sa aj pária.

Pôvodne hniezdil na skalách a v dutinách stromov, v súčasnosti však na tento účel využíva prevažne otvory a štrbiny v ľudských stavbách. Hniezdia od mája do septembra raz ročne.

Je sťahovavý, so zimoviskom na južnej polovici Afriky. Sem sa sťahuje v kŕdľoch v septembri a do Strednej Európy sa začína vracať v marci.

Dážďovníky - zatepľovanie
6
Galéria
Zdroj: Lucia Hromadová , bratislava.dnes24.sk
Zdroj: kosice.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM