Lenka Fedorová Správy

Košičania sledovali úžasné vesmírne divadlo: Pozrite, čo zachytili ich objektívy, FOTO

Jasná obloha dopriala vychutnať si čiastočné zatmenie Mesiaca aj Košičanom. Pozrite, čo nafotili.

Ilustračný obrázok k článku Košičania sledovali úžasné vesmírne divadlo: Pozrite, čo zachytili ich objektívy, FOTO
10
Galéria
Foto: Lenka Fedorová / Zdroj: Dnes24.sk

Košičania sa v pondelok zobudili do upršaného rána, to im však nebránilo, aby si vo večerných hodinách užili sledovanie úžasného vesmírneho divadla. Na jasnej oblohe sa stal centrom pozornosti Mesiac.

Avizované čiastočné zatmenie Mesiaca bolo pozorovateľné z viacerých časti Košíc. Maximálna fáza zatmenia bolo pozorovateľná cca o 20:20 hod.

,,Zatmenie Mesiaca vzniká pri mesačnom splne, keď prechádza zemským tieňom. V tom čase je na opačnej strane oblohy ako Slnko. Zatmenie Mesiaca však nenastáva pri každom splne, nakoľko jeho dráha je voči rovine zemskej dráhy sklonená o 5,2° a priemer zemského tieňa vo vzdialenosti Mesiaca je len 1,5°," vysvetľujú odborníci zo SZA.

Ako ďalej uviedli, vo väčšine prípadov, teda, tieň minie a my pozorujeme len spln. Ročne môžu nastať maximálne tri zatmenia Mesiaca. ,,Nasledujúce zatmenie bude úplné, nastane až 27. júla 2018 a bude najdlhším úplným zatmením Mesiaca v tomto storočí," prezradili odborníci.

Pozrite si vo fotogalérii snímky z čiastočného zatmenia Mesiaca zachytené z Košíc. So svojimi zábermi sa podelili aj naši čitatelia.

Košičania sledovali úžasné vesmírne divadlo
10
Galéria
Foto: Lenka Fedorová / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM