Iné športy

Košice najlepším mestom športu 2016: Padol u nás svetový rekord, FOTO

Účastníci ostatného korčuliarskeho maratónu vytvorili aj v menšom počte svetový rekord. Aký bol športový rok 2016 v Košiciach?

Ilustračný obrázok k článku Košice najlepším mestom športu 2016: Padol u nás svetový rekord, FOTO
13
Galéria
Zdroj: TASR

Maratón v 24-hodinovom korčuľovaní sa vo štvrtok skončil v Košiciach. Aj keď ľudí prišlo o niečo menej ako počas prvého ročníka, tentoraz sa účastníkom podarilo dosiahnuť rekord vo vzdialenosti, ktorú najazdili. „Korčuľovalo sa na malej ľadovej ploche, ktorá mala obvod 104 metrov. Účastníkov bolo 1391 a za 24 hodín odkorčuľovali 6259 kilometrov,“ priblížil komisár slovenskej knihy rekordov Igor Svítok s tým, že je to úctyhodná vzdialenosť a účastníci prekonali rekord vo vzdialenosti, ktorú odkorčuľovali za 24 hodín na rovnakom podujatí začiatkom tohto roka.

„Tento rekord má prívlastok svetový, lebo sa podala žiadosť do Guinnessovej knihy svetových rekordov. Je to dlhodobejšia agenda, takže čakáme na ďalšie informácie,“ uviedol Svítok s tým, že aj keď mali v pláne prekonať i rekord v počte účastníkov, nestalo sa tak.

Maratón sa konal v rámci podujatí pri príležitosti titulu Európskeho mesta športu 2016, ktorý mesto Košice získalo. Ako uviedol primátor mesta Richard Raši Európske mesto športu 2016 je 580 podujatí a viac ako 450 000 účastníkov. Z 580 podujatí bolo viac ako tri štvrtiny pre širokú verejnosť, kde sa mohol do športu zapojiť každý, ale je to aj o 3500 účastníkoch školskej olympiády. Je to o zimnej a letnej olympiáde seniorov, kde športovalo viac ako 300 seniorov s vekovým priemerom 72 rokov.

„Je to aj o množstve akcií, ktoré sa v našom meste konali prvýkrát, či to boli farebné behy, alebo vrcholné podujatie Spartan race, či organizácia majstrovstiev Európy v tancoch hendikepovaných vozičkárov," vymenoval sériu podujatí Raši.

Ako ďalej uviedol, nebol to len rok športu, ale i rok investícií do športovísk. „Urobili sme tri atletické ovály, jeden inline ovál pre korčuliarov, zmodernizovali sa naše školské bazény, otvorili sa tri vonkajšie street-workoutové ihriská v troch našich mestských častiach, takisto fitness park, ale otvorili sme aj kúpalisko Červenú hviezdu,“ zhodnotil Raši s tým, že spomedzi 19 európskych miest športu boli Košice vyhodnotené na pôde Európskeho parlamentu ako najlepšie mesto športu v roku 2016.

Za úspech a dôležité považuje to, že mnohí ľudia sa vrátili na športoviská. „Tak ako som sa ja postavil na korčule po viac ako 25 rokoch, tak ste videli, že mnohí ľudia sem prišli a na tých korčuliach sa cítili neisto, ale korčuľovali s úsmevom,“ dodal Raši.

Maratón v 24-hodinovom korčuľovaní: V Košiciach sa zrodil svetový rekord
13
Galéria
Zdroj: TASR

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM