Samospráva

Košice o krok bližšie k zdieľaným bicyklom? Poslanci schválili prenájom stanovíšť

Košickí mestskí poslanci schválili prenájom pozemkov, na ktorých by malo byť vybudovaných 14 stanovíšť na krátkodobé zapožičiavanie bicyklov za poplatok.

Ilustračný obrázok k článku Košice o krok bližšie k zdieľaným bicyklom? Poslanci schválili prenájom stanovíšť
Zdroj: TASR

Automatickú požičovňu bicyklov, takzvaný bikesharing, ponúka pre mesto Košice Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK).

ZSSK má v úmysle realizovať projekt z prostriedkov Integrovaného regionálneho operačného programu (IROP) – výzva na zvýšenie atraktivity a prepravnej kapacity nemotorovej dopravy, predovšetkým cyklistickej, na celkovom počte prepravených osôb.

Poslanci ZSKK schválili celkovo 420 štvorcových metrov pozemkov za jedno euro ročne na sedem rokov.

Pre mesto Košice by to znamenalo, že nám bikesharing zabezpečí spoločnosť (ZSSK, pozn. TASR), ktorá ho kompletne celý zastreší. Mesto by sa v podstate na tom finančne nijakým spôsobom nepodieľalo, jedine tým, že by prenajalo pozemky,“ povedal viceprimátor mesta Martin Petruško.

Poslanci zároveň schválili i zámer obstarania systému formou koncesie na poskytnutie tejto služby. Chcú sa tým poistiť v prípade, že ZSSK so žiadosťou z prostriedkov IROP neuspeje. Termín pre odovzdanie kompletnej žiadosti, ohlásenie drobnej stavby, vrátane právnych vzťahov k pozemkom, je 21.09.2017. Mesto si potom bude môcť vybrať z ďalších ponúk.

Otvárame priestor aj pre iných poskytovateľov. Ja by som bol možno aj celkom rád, keby sme ich mali viacej v Košiciach, preto je tu druhý bod rokovania, ktorý sme predložili, a to je koncesia, ktorou by sme vedeli vyobstarávať ďalšieho poskytovateľa tejto služby za podmienok, ktoré budú zase čo najvýhodnejšie,“ vysvetlil Petruško.

Výhodou takzvanej zmiešanej koncesie je podľa magistrátu to, že minimalizuje riziká z prevádzkovej straty systému ich prenesením na súkromného partnera. Koncesionár má právo využívať rôzne výhody, napr. predaj reklamy prostredníctvom systému verejných bicyklov.

Projektová manažérka Správy mestskej zelene Košice Veronika Urbanovičová súhlasí s tým, že v meste chýbajú cyklotrasy. „Avšak takýto projekt môže podľa mňa aj podľa viacerých štúdií fungovať spočiatku aj bez presného prepojenia jednotlivých mestských častí,“ povedala. V meste je podľa jej slov 26 kilometrov cyklotrás. V najbližšom čase, ak sa im podarí získať dotáciu, pribudne Nad Jazerom ďalší 300-metrový úsek.

FOTO: Ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM