Lenka Fedorová Kultúra

Košice rozžiari Biela noc: Centrom diania synagóga, mestský park i železničná stanica!

Blížiaci sa víkend v Košicach bude patriť viacerým významným podujatiam. Jednou z nich bude Biela noc.

Ilustračný obrázok k článku Košice rozžiari Biela noc: Centrom diania synagóga, mestský park i železničná stanica!
Zdroj: Biela noc FB

Festival Biela noc patrí v metropole východu k obľúbeným kultúrnym akciám. Jeho 8. ročník prinesie do Košíc už v sobotu 30. septembra 30 umeleckých zastávok a 9 headlinerov.

„Veľmi sa teším, že tento rok do Košíc pozvanie prijalo toľko kvalitných umelcov. Okrem európskej špičky, priletí aj skupina kanadských umelcov ako aj Amanda Parer z Tasmánie. Tento rok bude obzvlášť vizuálne silný a atmosferický. Do pozornosti dávam projekty, ktoré budú priamo komunikovať s architektúrou ako napr. Fantastic Planet, Museum of the Moon, Diogénov fraktál, Pokračovanie litánií a mnoho ďalších,“ uviedla riaditeľka festivalu Zuzana Pacáková.

Aj v tomto roku sa na atraktívnom festivale predstavia domáci i zahraniční umelci. Guillaume Marmin z Francúzska odprezentuje životný zdroj, silný vnútorný zážitok čerpajúci z hypnózy, aktívneho rozjímania, fyzickosti zvuku a túžby po abstrakcii.

Kinetickú, audiovizuálnu inštaláciu predstaví kanadský umelec Robyn Moody, ktorá oživí priestory najstaršej zachovanej synagógy v Košiciach. V priestoroch železničnej stanice priblíži svoje umenie španielska choreografka Laura Alcala Freudenthal.

Program sľubuje aj multimediálne predstavenie Guide, ktoré dokonale prepája tanec, svetlo a príbeh. Určite nepremeškajte možnosť pozrieť sa na monumentálny vznášajúci sa mesiac britského umelca Luka Jerrama v košickej Kunsthalle.

Francúzsky kolektív Collectif Coin ponúkne surreálnu prechádzku digitálne upraveného priestoru Mestského parku. Centrum mesta obsadí pätica svietiacich postáv nadľudských rozmerov umelkyne Amandy Parer.

Na festivale sa predstaví aj Róbert Farkaš, na pôsobivý mapping vizuálného kolektívu NANO VJs, Jozefa Piláta, kolektív VUNU v spolupráci s Michalom Mitrom, Borisa Vaitoviča a iných.

Premiéru na Bielej noci zažije orchestrálne teleso VENI ACADEMY, vedené Danielom Matejom, ku ktorého zvukovým štruktúram pridá svoj – so zvukmi komunikujúci a na zvuky reagujúci – vizuál peruánsky umelec Alex Guevara.

Organizátori pripravili aj dvojjazyčnú interaktívnu mobilnú aplikáciu, ktorá ponúka možnosť naplánovať si vlastnú trasu. Inštalácie vo verejnom priestore sú zdarma, pre vstup do interiérových inštalácií poslúži permanentka BN PASS.

Foto: Ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM