Lukáš Zavacký Správy

Košice sa môžu pýšiť tým, čo nikto na Slovensku: Na Hlavnej vyrástla pútnická cesta do katedrály v Španielsku

Na Hlavnej ulici v Košiciach osadili šamotové kachličky s vyobrazením mušle, symbolu svätého apoštola Jakuba. Metropola východu má tak vyznačenú pútnickú Svätojakubskú cestu, ktorá vedie k jeho hrobu do katedrály v španielskom Santiagu de Compostela.

Ilustračný obrázok k článku Košice sa môžu pýšiť tým, čo nikto na Slovensku: Na Hlavnej vyrástla pútnická cesta do katedrály v Španielsku
Foto: Lukáš Zavacký / Zdroj: Dnes24.sk

Dlažbové kachličky dobrovoľníci umiestnili od dómu na Hlavnej ulici až po Námestie maratónca mieru. Osadili približne 25 dlaždičiek.

„Košice sú prvým mestom na Slovensku, ktoré má vo svojom historickom centre vyznačenú Svätojakubskú cestu. Keby sme ale išli do zahraničia, tak sa s tým stretneme, je to bežná vec. Napríklad v Krakove, Budapešti, Prahe, vo Viedni. V španielskych mestách na tých hlavných Svätojakubských cestách je to úplne normálna vec. V podstate každá dedina, mesto má ju nejakým spôsobom vyznačenú,“ priblížil kaplán Dómu svätej Alžbety v Košiciach, Slavomír Engel.

Začiatok Svätojakubskej cesty na Slovensku je práve v najznámejšej pamiatke Košíc vedľa Štátneho divadla. „Ďalej vedie do Baziliky svätého Jakuba v Levoči, to je taký prvý úsek. Potom chceme pokračovať ďalej cez celé Slovensko do Popradu, Banskej Bystrice, cez Banskú Štiavnicu do Nitry, Trnavy, Bratislavy a v Rakúsku sa napojiť na ich Svätojakubskú cestu,“ priblížil plány Engel.

Jej otvorenie sa uskutoční v nedeľu 1. mája v Dóme svätej Alžbety v Košiciach. Podujatie sa začne omšou o 15:00 a po nej bude posvätenie dlažbovej kocky so symbolom mušle. Pri tejto príležitosti bude v Južnej veži otvorená výstava fotografií o Svätojakubskej ceste, ktorá sa sprístupní do konca mája.

Môže vás zaujímať:

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM