Zuzana Vajayová Rôzne

Košice si v júni pripravili festival vín, jedla, aj historickú bitku

Východoslovenská metropola Košice si turisticky atraktívny program pripravila ešte pred letom a navštíviť sa ju oplatí už v júni.

Už tretí ročník festivalu ľahkého letného vína pripravili Košice, ktoré sú oddávna spájané s obchodovaním s vínom. Najpríjemnejšie víno letných terás a najpríjemnejšie slovenské terasy v centre mesta s v Košiciach po piatej popoludní spájajú až do prvého júlového týždňa. „Je to jedinečná šanca povedať Slovákom aj návštevníkom Košíc o kvalite slovenských ružových vín, ktorá je na celosvetovej špičke“, povedal Vladimír Čuchran, majiteľ vinotéky Villa Cassa a autor myšlienky festivalu. Košice k vínu podávajú jahody, krevety či grilované jednohubky a jazzovú hudbu.

A keďže víno a dobré jedlo vždy patrili k sebe, k festivalu vína patrí aj festival jedla. Ten s názvom Košice Gurmán Fest 2012. Tento ročník vyniká jedinečným miestom konania. V Botanickej záhrade UPJŠ na Mánesovej ulici sa predstavia nielen najlepší šéfkuchári reštaurácií a hotelov z Košíc, ale i barmani, baristi a someliéri z celého Slovenska. Kuchárske show, detský rozprávkový svet, farmársky trh, tie najlepšie chute Košíc a k tomu všetkému výstava exotických motýľov – to čaká návštevníkov od 22. do 24.júna v Košiciach.

Mesto Košice by nikdy nenadobudlo svoj význam, nebyť najväčšej stredovekej bitky na území Slovenska, Bitky pri Rozhanovciach. Jej rekonštrukciu si po 700 rokoch pripomenú Košice dňa 15.júna 2012. Kráľovský a omodejovský vojenský tábor, ich bitku a vstup košických mešťanov, ktorí výrazne prispeli k výsledky bitky, to všetko zažijú návštevníci v tento deň. Pripravený je aj stredoveký šerm, piesne, tance, lukostrelecké súboje, sokoliari, či remeselné dielne a stredoveká kuchyňa na ochutnanie.

Rôznorodý, plný dojmov, zážitkov, chutí a vôní, zvukov a pocitov. Taký je jún v Košiciach, také sú Košice.

Zdroj: visitkosice.eu

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM