Lenka Fedorová Rôzne Správy

Košická Hlavná ulica: Aké názvy niesla v minulosti?

Väčšinu turistov zavedú prvé kroky priamo na Hlavnú ulicu. Niet divu, pýcha Košíc ukrýva množstvo lákadiel. Poznáte však jej minulé názvy?

Ilustračný obrázok k článku Košická Hlavná ulica: Aké názvy niesla v minulosti?
Zdroj: TASR

Keď sa spomenie Hlavná ulica v Košiciach, hneď nám príde na um Dóm sv. Alžbety, Štátne divadlo či spievajúca fontána. Tieto skvosty sú bez pochyby jej prednosťami. Hlavná sa aj vďaka nim stala obľúbeným a vyhľadávaným miestom oddychu i kultúry.

Za jej súčasnú podobu vďačíme bývalému primátorovi a prezidentovi Slovenska Rudolfovi Schusterovi. O tom ako v minulosti vyzerala sa môžete dočítať v tomto článku. Napadlo vás však niekedy, akými obmenami názvu Hlavná ulica v minulosti prešla?

Hlavná ulica je nepochybne najdlhšou ulicou v meste. A najdlhší je pravdepodobne aj zoznam názov, ktoré si stáročiami niesla. Košický Katalóg ulíc ponúka možnosť nazrieť, ako sa niektoré ulice metropoly východu v minulosti nazývali.

Hlavná ulica sa tak kedysi volala aj Circulus (Okruh), Forum (Námestie), Theatrum (Javisko), Ring (Rínok), Platea principalis (Hlavná ulica), Hauptgasse (Hlavná ulica), Insula (Ostrov), Insel (Ostrov), Kenyér piacz, (Chlebný trh), maďarsky Fő utca (Hlavná ulica), Štefánikova ulica, Ulica V.I.Lenina, Leninova ulica a nakoniec sa vrátila k názvu Hlavná ulica.

Zaujímavými názvami si prešli aj susediace ulice Alžbetina a Mlynská. Alžbetina sa v minulosti nazývala aj Platea putrida (Hnilná), Fawlgass, Faulgasse (Hnilná), Forgács utca (Odpadková), Forgáčska ulica, Forgachisse Gasse (Forgáčovská), Deák Ferenc utca (Františka Deáka), Šrobárova ulica, Szathmári György utca (Juraja Satmáriho) a Hnilná ulica.

Mlynská ulica zas niesla názvy ako Platea molaris, Mühlgasse, Malom utca (Mlynská ulica), Kossuth Lajos utca (Ulica Ľudovíta Kossutha), Ulica Dr. Edvarda Beneša, Benešova ulica, Stalingradská ulica, Ulica generála Petrova a Petrovova ulica.

Páči sa vám súčasný názov Hlavná ulica alebo by ste sa radšej vrátili k niektorému z predošlých názvov?

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM