Lenka Fedorová Kultúra

Košická hudobná jar: Na čo sa môžeme tešiť tento rok?

Metropola východu chystá aj túto jar bohatý hudobný program. Pozrite, čo všetko nás čaká.

Ilustračný obrázok k článku Košická hudobná jar: Na čo sa môžeme tešiť tento rok?
Zdroj: TASR

Košická hudobná jar patrí medzi najstaršie podujatia na Slovensku. V tomto roku pôjde už o jeho 62. ročník a aj teraz ponúkne originálne projekty, skvelé zážitky a privíta významné osobnosti.

Ako informujú organizátori, otvárací koncert bude aj v tomto roku kombináciou interpretov európskeho formátu a unikátnych diel. Jana a Igor Karškovci sprostredkujú zázrak hudby Koncertantnou symfóniou pre husle a violu W. A. Mozarta, po ktorom si košické publikum pripomenie Majstra Pavla z Levoče Partitou Alexandra Moyzesa.

V druhej časti otváracieho koncertu zaznie monumentálna Sukova Symfónia Asrael, ktorá sa v metropole východu predstaví po prvýkrát.

Počas hudobnej jari sa v Košiciach odprezentuje aj uznávaný Bratislavský chlapčenský zbor, ktorý sa pýši prvenstvami v zahraničných medzinárodných súťažiach, účinkovaním na prestížnych festivaloch či spoluprácou so svetovými filmovými spoločnosťami.

Koncert známej muzikálovej, jazzovej a šansónovej speváčky Radky Fišarovej s akordenistom Alexandrom Yasinskim a jazzovým kvartetom ponúkne večer plný legendárnych melódií. Počas festivalu sa predstavia aj odborníci na intrepretáciu starej hudby Miloš Válent a Marek Štryncl.

Bel canto, teda pekný spev napovedá, že 11. máj bude patriť vokálnemu umeniu. Na našom pódiu zažiaria hviezdy operného neba ako Veronika Holbová a sólistka Berlínskej opery, mezzosopranistka Jana Kurucová.

Po vystúpeniach v celej Európe, v USA, Južnej a Strednej Amerika, na Ďalekom východe, v Austrálii a na Novom Zélande sa po prvýkrát predstaví aj u nás Kodályho kvarteto.

Koncertu 18. mája bude dominovať najvýznamnejšie dielo Franza Liszta – Faustovská symfónia, ktorá v Košiciach zaznie po 15. rokoch. Po ňom si bude môcť košické publikum vychutnať koncert 10 mladých violončelistov.

Ako tvrdia organizátori, mimoriadnu pozornosť si zaslúži záverečný koncert festivalu. Po uvedení veľkých vokálno-inštrumentálnych opusov v minulých ročníkoch, tento rok ponúkne festival koncertné uvedenie opery.

Pucciniho prvá opera patrí v našich zemepisných šírkach medzi objavné diela tohto operného velikána, v ktorom nachádzame úchvatný pôvab melódií zrelého majstra. Košická hudobná jar sa tento rok uskutoční od 27. apríla do 24. mája.

Foto: Ilustračné

Zdroj: Štátna filharmónia Košice

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM