Krimi

Košická polícia VARUJE: Pozor na podvodné telefonáty zameraných na seniorov

Košická krajská polícia upozorňuje na výskyt ďalších podvodných telefonátov zameraných na seniorov.

Ilustračný obrázok k článku Košická polícia VARUJE: Pozor na podvodné telefonáty zameraných na seniorov
Zdroj: Pixabay.com / CC0 1.0

„Počas stredy (14. 6.) policajti na tiesňovej linke 158 prijali tri telefonáty, počas ktorých im volajúci oznámili, že ich kontaktovala neznáma osoba a pokúsila sa od nich vylákať peniaze,“ uviedla krajská policajná hovorkyňa Lenka Ivanová.

Podvodníci použili už známu legendu o tom, že pri telefóne je lekár a volajú namiesto príbuzného, ktorý spôsobil dopravnú nehodu a nemôže hovoriť, pretože leží v nemocnici.

„Na dôveryhodnosť príbehu si zabezpečia aj plačúcu osobu v pozadí telefonátu, ktorá má byť rodičom dieťaťa, ktoré príbuzný seniora zrazil, a telefonát tak nadobúda punc dôveryhodnosti. Samozrejme, ide o ‚prísne tajnú misiu‘. Na to, aby sa všetko zaobišlo bez polície a trestných oznámení, je potrebné ‚poškodenej‘ rodine vyplatiť nemalú sumu peňazí,“ priblížila praktiky Ivanová.

V troch stredajších prípadoch z Košíc sa podvodníkom peniaze vylákať nepodarilo. Seniori po telefonáte obratom kontaktovali svojich príbuzných a potom políciu, a tak neprišli o svoje úspory.

Polícia upozorňuje občanov, najmä seniorov, aby boli obozretní voči neznámym osobám, ktoré by ich mohli telefonicky alebo osobne kontaktovať a ponúkať im pomoc.

„Pri objasňovaní týchto prípadov Policajný zbor uvíta, ak by takéto osoby kontaktovali políciu už pri prvých náznakoch, že ich chce niekto uviesť do omylu či pripraviť ich o financie. A to aj vtedy, ak by sa ďalším vyšetrovaním podvodné konanie nepreukázalo,“ uviedla hovorkyňa.

Ilustračné foto

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM